Na hlavný obsah

Na prvostupňovom súde je opäť kauza vraždy Kuciaka a jeho priateľky

Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia.

Na prvostupňovom súde je opäť kauza vraždy Kuciaka a jeho priateľky
Na snímke Marian Kočner počas hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde. Foto: TASR

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa v pondelok (28. 2.) opätovne začal proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Obžalovaní, podnikateľ Marian Kočner a Alena Zsuzsová, sa nachádzajú v pojednávacej miestnosti. Súd zároveň rozhodol o spojení veci s prípadom plánovanej vraždy prokurátorov.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb – Kočner, Zsuzsová, Szabó, Dušan Kracina a Darko Dragič. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Zsuzsová.

Šufliarsky hovorí o chybe

Na pojednávaní sa zúčastňujú rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka a mama Martiny Kušnírovej. Z poškodených prokurátorov je prítomný len Šufliarsky. Generálny prokurátor Žilinka svoju neúčasť ospravedlnil krátkodobou práceneschopnosťou, Lipšic čerpá dovolenku.

Šufliarsky novinárom povedal, že považuje skoršiu SMS komunikáciu s Marianom Kočnerom, ktorý si mal objednať jeho vraždu, za svoju profesionálnu chybu.

„Priznal som to, ospravedlnil som sa a odišiel som z funkcie dobrovoľne. Bol som si vedomý, že komunikácia sa netýkala žiadnej trestnej veci, neovplyvňovala ma v mojom konaní a rozhodovaní. V konečnom dôsledku sa to po troch mesiacoch preukázalo, keď NAKA vec odmietla,“ skonštatoval.

Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová na začiatku pojednávania najskôr komunikovala výhrady NS SR v súvislosti s predchádzajúcim rozhodnutím ŠTS vo veci vraždy novinára a jeho snúbenice. Odvolací súd dal pokyn na vykonanie viacerých dôkazov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko