Na hlavný obsah

Na Slovensku by mali vzniknúť tri nové správne súdy

Návrh zákona je súčasťou reformy súdnej mapy.

Na Slovensku by mali vzniknúť tri nové správne súdy
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR

Vláda na piatkovom (25. 2.) rokovaní odobrila zákon o správnych súdoch. Správne súdnictvo by sa malo v prvom stupni presunúť z okresných súdov na tri správne súdy, ktoré by mali sídliť v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Návrh teraz musí schváliť parlament.

„Upúšťa sa od postavenia okresných súdov ako súdov správneho súdnictva, pričom ich doterajšia správna agenda sa presúva na tri správne súdy. Správne súdnictvo sa navrhuje riešiť prostredníctvom troch prvostupňových správnych súdov,“ priblížil rezort spravodlivosti.

Správne súdy by mali začať fungovať od 1. januára 2023. Riešiť by mali najmä spory medzi občanmi a štátom, štátnymi inštitúciami.

„Správna agenda je osobitná agenda a spor medzi občanom a štátom je v niečom predsa len iný ako spory medzi občanmi, s ktorými sa obraciame bežne na súdy,“ vysvetlila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Osobitne s ohľadom na minulosť, ktorú sme tu mali pred rokom 1989, som presvedčená, že vybudovanie správneho súdnictva dáva garanciu, že princípy právneho štátu berieme veľmi vážne na ceste k demokracii a že práve spory medzi občanom a štátom majú vážnu váhu, a v tejto súvislosti je vybudovanie správneho súdnictva naozaj tou najlepšou cestou,“ dodala.

Návrh zákona je súčasťou reformy súdnej mapy, programového vyhlásenia vlády i Plánu obnovy a odolnosti SR.

Zriadenie súdu samostatným zákonom nie je podľa ministerstva v právnom poriadku novinkou. „Podobne bol zriadený Špeciálny súd, respektíve Špecializovaný trestný súd. Rovnaký postup sa navrhuje aj v prípade zriadenia mestských súdov,“ dodali.

Už skôr podporili vznik správnych súdov predstavitelia Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR, ktorý je odvolacím súdom v správnej agende. Zákon o zriadení správnych súdov je súčasťou reformného balíka súdnej mapy. Štyri zákony sa už dostali do parlamentu, pričom do druhého čítania prešiel len zákon o reorganizácii okresných súdov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko