Na hlavný obsah

Na Ukrajine zavedú výnimočný stav

Schváliť to musí ešte parlament.

Na Ukrajine zavedú výnimočný stav
Ilustračná snímka - Žena drží transparent na podporu Ukrajiny počas demonštrácie pred ruským veľvyslanectvom v Berlíne. Foto: TASR/AP

Ukrajina zavedie výnimočný stav vo všetkých regiónoch okrem Luhanskej a Doneckej oblasti, povedal v stredu (23. 2.) šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov.

Trvať podľa neho bude 30 dní a potom ho môžu predĺžiť o ďalší mesiac. Rada národnej bezpečnosti a obrany žiada parlament o schválenie tohto kroku.

V Luhanskej a Doneckej oblasti už teraz platí zvláštny režim, poznamenal server Ukrajinska pravda.

Obmedzenia súvisiace s výnimočným stavom sa budú v jednotlivých regiónoch líšiť. Život väčšiny občanov nijako zvlášť neovplyvní, uviedol Danilov podľa serveru Ukrajinska pravda.

„Pôjde o posilnenie ochrany verejného poriadku a objektov zabezpečujúcich životne dôležité funkcie pre občanov a národné hospodárstvo, môže ísť o obmedzenie dopravy, doplnkovú kontrolu v doprave, overovanie dokladov osôb,“ opísal.

Ukrajinský parlament v stredu tiež v prvom čítaní schválil návrh zákona, ktorý umožňuje obyvateľom krajiny nosiť strelné zbrane, informoval server Ukrajinska pravda.

„Prijatie tohto zákona je plne v záujme štátu a spoločnosti,“ uviedli autori návrhu normy podľa agentúry Reuters, podľa ktorých je zákon potrebný pre „existujúce hrozby a nebezpečenstvá pre občanov Ukrajiny“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet