Na hlavný obsah

Na veľkú trofej s reprezentáciou stále čaká. Neymar oslavuje 30 rokov

Paríž Saint-Germain zaňho zaplatil vyše 200 miliónov eur.

Na veľkú trofej s reprezentáciou stále čaká. Neymar oslavuje 30 rokov
Na snímke brazílsky futbalista Neymar tešiaci sa z gólu do siete Peru v kvalifikácii Majstrovstiev svete 2022 vo futbale. Foto: TASR/AP

Najdrahší futbalista sveta aktuálne hrajúci za Paríž Saint-Germain (PSG), Neymar da Silva Santos Jr., oslavuje 30 rokov. Narodil sa 5. februára 1992 v Mogi das Cruzes neďaleko mesta Sao Paulo v Brazílii.

Jeho otec, ktorý bol takisto profesionálnym futbalistom, sa stal jeho učiteľom a mentorom od detského veku. Neymar začínal hrávať na uliciach i v halách, so súťažným futbalom začal v klube Portuguesa Santista, neskôr prestúpil do klubu Santos, kde absolvoval profesionálny debut v marci 2009, keď mal 17 rokov.

„Bol na ihrisku mimoriadne sebaistý, s vynikajúcou kontrolou tela, rýchlymi reflexmi a výbušnou rýchlosťou,“ píše o ňom životopisný server britannica.com. Počas pôsobenia v Santose dal v priemere gól v každom druhom zápase a v roku 2011 pomohol tímu vyhrať Copa Libertadores (Pohár osloboditeľov), čo je juhoamerická obdoba Ligy majstrov.

Vynikajúce individuálne výkony znamenali nielen ocenenia pre najlepšieho futbalistu v Južnej Amerike v rokoch 2011 a 2012, ale aj pozornosť skautov katalánskeho veľkoklubu FC Barcelona. Ten posilnil v júli 2013, Santos za neho zinkasovali 88 miliónov eur.

Pred historickou prehrou ho zranili

Neymar bol pre Barcelonu vynikajúcim nákupom, spolu s Argentínčanom Lionelom Messim a Uruguajčanom Luisom Suárezom vytvorili jeden z najnebezpečnejších útočných trojlístkov futbalovej histórie – MSN. Hoci na klubovej úrovni Brazílčan žal jeden úspech za druhým – vyhral Ligu majstrov, trikrát španielsky pohár či dvakrát ligu – na tej reprezentačnej sa veľkej trofeje zatiaľ nedočkal.

Na domácich Majstrovstvách sveta 2014 vo futbale bol ťahúňom kanárikov, až kým neprišlo smolné zranenie vo štvrťfinále proti Kolumbii, keď ho nešetrne fauloval Juan Zúňiga. Brazílčania sa síce cez juhoamerického rivala dostali do semifinále, tam však bez najväčšej hviezdy zahanbujúco prehrali 1:7 na štadióne v Belo Horizonte proti neskorším šampiónom z Nemecka. V zápase o bronz potom nestačili na Holandsko.

Neúspech zo šampionátu si Neymar čiastočne vykompenzoval olympijským zlatom z Ria 2016, olympijský futbalový turnaj je však špecifický tým, že sa na ňom môžu zúčastniť len hráči mladší ako 23 rokov len s tromi staršími futbalistami.

Na víťazstvo na Copa America (majstrovstvá Južnej Ameriky) však stále čaká. V roku 2019 síce Brazília tento titul získala, Neymar však nebol členom reprezentačného kádra, pretože sa liečil zo zranenia. Aj napriek tomu je aktuálne so 70 gólmi druhým najlepším strelcom v dejinách reprezentácie, na legendárneho Pelého stráca 7 presných zásahov, uvádza portál transfermarkt.com.

Stal sa najdrahším hráčom sveta

Neymarov prestup z Barcelony do PSG je až do súčasnosti najväčším transferom vo futbalovej histórii. Prezident francúzskeho klubu, Katarčan Nasser al-Khelaifí, neváhal Kataláncom v auguste 2017 za vtedy 25-ročného Brazílčana 222 miliónov eur.

Paríž s Neymarom v kádri sa stal v každej sezóne od jeho príchodu do klubu majstrom Francúzska. Výnimkou je uplynulá sezóna, keď si majstrovský primát prekvapivo vybojoval klub LOSC Lille. Na druhé víťazstvo Ligy majstrov však Neymar stále čaká. Najbližšie mu bol v sezóne 2019/2020, v Lisabone však Parížania podľahli vo finále najprestížnejšej klubovej súťaže sveta Bayernu Mníchov 0:1, dodal portál.

Z Neymara sa v európskych kluboch stala celosvetová športová, ale aj komerčná superhviezda. Mnohí futbaloví fanúšikovia ho kritizujú za časté filmovanie i životný štýl, futbalista si totiž potrpí na luxus, píše britský denník Mirror.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport