Na hlavný obsah

Na západe Kyjeva došlo k trom výbuchom

Kontrola metropoly je v rukách ukrajinskej armády.

Na západe Kyjeva došlo k trom výbuchom
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Západne od centra ukrajinského hlavného mesta Kyjeva sa v nedeľu (27. 2.) ráno ozval výbuch a po zhruba 20 minútach nasledovali ďalšie dve explózie. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej sa krátko pred explóziami rozozneli sirény varujúce pred náletom.

Po tretej noci ruských útokov, ktoré prinútili tisícky obyvateľov vyhľadať útočisko v podzemných bunkroch, zostáva kontrola Kyjeva v rukách ukrajinskej armády.

„Situácia v Kyjeve je pokojná, hlavné mesto je absolútne pod kontrolou ukrajinskej armády a obrany. V noci došlo k viacerým stretom so skupinami sabotérov,“ napísal na oficiálnom účte na telegrame Mykola Povoroznyk, prvý námestník mestskej správy Kyjeva.

V noci začal južne od mesta po ostreľovaní horieť zásobník ropy. Útok spôsobil ohromnú explóziu, po ktorej sa vzduch zaplnil hustým čiernym dymom na kilometre ďaleko, úrady odporučili neotvárať okná. Nie je jasné, či si incident vyžiadal obete na životoch.

„Kyjev nepadol a Ukrajina bojuje ďalej,“ napísal na twitter Euan McDonald, v Kyjeve sídliaci redaktor ukrajinského spravodajského serveru The New Voice of Ukraine, ktorý vychádza v angličtine.

V sobotu popoludní americkí činitelia uviedli, že valná väčšina ruských vojakov, ktorí zrejme mieria na Kyjev, je stále zhruba 30 kilometrov ďaleko, napísal spravodajský server CNBC. Zatiaľ nie je jasné, čomu bude Kyjev ďalej čeliť, ale až do pondelkového (28. 2.) rána platí pre celé ukrajinské hlavné mesto prísny zákaz vychádzania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet