Na hlavný obsah

Najzelenším mestom za rok 2021 sa stal Trenčín

V ochrane ovzdušia zvíťazila Nitra.

Verejnosť spoznala najlepšie enviromestá. Víťazstvo v súťaži je ocenením pre samosprávy, ktoré uplatňujú takzvanú zelenú politiku v praxi. Ocenenie udeľujú Slovenská agentúra životného prostredia a príslušný rezort.

Najúspešnejším mestom v súťaži sa stal Trenčín vďaka podrobnej analýze odpadov a inteligentným riešeniam. „Veľmi intenzívne sme zaviedli zber kuchynského bioodpadu a v minulom roku sme o 15 % znížili množstvo komunálneho odpadu. Vyrábame nové vnútrobloky, ktoré sú vlastne aj s vodozádržnými opatreniami,“ povedal primátor mesta Richard Rybníček (nezávislý).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V kategórii ochrana ovzdušia zvíťazilo mesto Nitra. „Máme 10 meteostaníc, ktoré slúžia na to, aby nám vyhodnocovali ovzdušie v meste, či už to sú prachové častice, alebo rôzne iné prvky,“ uviedol nitriansky primátor Marek Hattas (nezávislý).

Najvyššie environmentálne vyznamenanie vyhlásili v štyroch kategóriách – prechod na zelené hospodárstvo; ochrana prírody a krajiny, zelená infraštruktúra; ochrana ovzdušia; adaptácia a zmierňovanie dosahov zmeny klímy.

Ďalšie spôsoby, ako v mestách bojovať proti otepľovaniu, je podľa expertov dostať z centier miest automobilovú dopravu a nahradiť ju hromadnou. Samosprávam tiež chýbajú financie na budovanie moderných zariadení na energetické využitie odpadu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko