Na hlavný obsah

Nákupná turistika Slovákov v Maďarsku poľavuje

Ľudia tam cestujú skôr za tankovaním.

Nákupná turistika Slovákov v Maďarsku poľavuje
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Kým na nákupy do Poľska smerujú denne stovky Slovákov, nákupný ošiaľ v Maďarsku sa nedeje. Hoci tamojšia vláda od februára znížila ceny niektorých potravín, vyzerá to tak, že zo Slovenska sa tam oplatí cestovať iba za tankovaním. Nákupy u južných susedov si vyskúšal aj štáb RTVS.

Už príjazd na parkovisko vyhľadávaného nákupného centra v Győri naznačoval, že decembrová nákupná horúčka Slovákov opadla. Auto so slovenskou značkou sa tu vyskytovalo iba sporadicky.

Ceny zlákali slovenských vodičov na miestne čerpacie stanice. Aj tu sa však zastavovali zväčša obyvatelia susedného Komárna a Dunajskej Stredy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V Maďarsku platia ešte do 15. februára takzvané zastropované ceny pohonných hmôt. Liter nafty aj benzínu tu natankujete maximálne v prepočte za 1,35 eura, čo je približne o 10 až 20 centov menej ako na Slovensku.

Od februára sa tu zmenili aj ceny šiestich základných potravín vrátane mlieka či mäsa, ktoré obchody museli vrátiť na úroveň októbra minulého roka. Rozdiel oproti slovenským sa dá počítať v centoch.

Nižšie ceny základných potravín platia v Maďarsku zatiaľ do 1. mája. Vláda má potom svoje rozhodnutie prehodnotiť. Rovnako tak urobí aj pri cene nafty a benzínu už o niekoľko dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko