Na hlavný obsah

Nárok na nulové doplatky na lieky nemajú všetci ľudia

Zároveň sa to netýka ani všetkých liekov.

Nárok na nulové doplatky na lieky nemajú všetci ľudia
Fotografia z bratislavskej lekárne. Foto: TASR

Od januára začali platiť takzvané nulové doplatky za lieky. Pacientom sa priznávajú priamo pri výdaji v lekárni. Farmaceuti upozorňujú, že na ne majú nárok iba niektorí dôchodcovia a ľudia so zdravotným postihnutím. Zmena sa zároveň týka iba niektorých liekov, ktoré uhrádza poisťovňa.

Na lieky bez doplatku priamo v lekárni nemajú nárok všetci. Zmena sa od nového roka dotkla starobných, invalidných, výsluhových dôchodcov či zdravotne postihnutých. Rozhodujúca je výška ich príjmu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zadarmo nie sú všetky lieky. Ak napríklad lekár predpíše pacientovi liek na vysoký tlak, ktorý s rovnakou účinnou látkou vyrábajú až ôsmi výrobcovia, zadarmo je iba ten najlacnejší. Ak si vyberie drahšiu alternatívu, napríklad s doplatkom 2,69 eur, cena sa mu zníži o hodnotu najlacnejšieho lieku. V tomto prípade o 33 centov.

Nulové doplatky presadilo hnutie Sme rodina. Podľa opozičného poslanca Richarda Rašiho vláda seniorov a ťažko zdravotne postihnutých oklamala. „Už pred schválením zákona sme hovorili, že nie je pravda, že lieky budú bez doplatkov a teraz sa to ukázalo. Zákon od začiatku prijali tak, že sa státisícov ľudí nedotkne a budú naďalej za svoje lieky platiť,“ vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko