Na hlavný obsah

NATO prijme ďalšie kroky na obranu svojich členov, znovu posilní východné krídlo

Rusko vyzvali na ukončenie vojenskej akcie.

NATO prijme ďalšie kroky na obranu svojich členov, znovu posilní východné krídlo
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR

Severoatlantická aliancia prijme v reakcii na ruský útok proti Ukrajine ďalšie kroky na obranu svojich členov. Zhodli sa na tom vo štvrtok (24. 2.) na mimoriadnom zasadnutí veľvyslanci aliančných krajín, ktorí zároveň vyzvali Rusko na ukončenie vojenskej akcie.

Podľa šéfa NATO Jensa Stoltenberga vyšle v najbližších dňoch a týždňoch aliancia ďalších vojakov do krajín svojho východného krídla, nemieni však zasiahnuť priamo na Ukrajine. V piatok (25. 2.) budú o spoločnom postupe na diaľku rokovať alianční lídri, povedal Stoltenberg.

Počínanie Moskvy podľa veľvyslancov ohrozuje bezpečnosť v Európe a NATO je jednotne pripravené brániť svojich členov. Zároveň bude aj naďalej podporovať Ukrajinu v jej legitímnej snahe chrániť vlastnú suverenitu, dodali zástupcovia aliančných štátov v spoločnom vyhlásení.

Aliancia je pripravená na obranné kroky

„Najsilnejším možným spôsobom odsudzujeme hrozivý ruský útok na Ukrajinu, ktorý je absolútne neospravedlniteľný a nevyprovokovaný,“ uvádza sa v spoločnom texte. Štáty NATO „ďalej posilnia obranné a odstrašujúce pôsobenie na celom území Aliancie“.

Útok Ruska je hrubým porušením medzinárodného práva a vážnou hrozbou pre euroatlantickú bezpečnosť, zhodla sa Aliancia.

„Toto je premyslená, chladnokrvná a dlho plánovaná invázia,“ povedal po rokovaní novinárom Stoltenberg na adresu ruskej akcie. Aliancia má podľa neho v pohotovosti stovku bojových lietadiel a je pripravená na ďalšie obranné kroky.

NATO už v posledných týždňoch poslalo nové jednotky do krajín svojho východného krídla, kde chce vytvoriť aj stále bojové skupiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet