Na hlavný obsah

Navaľného čaká ďalší proces. Obvinili ho zo sprenevery a pohŕdania súdom

Hroziť mu môže až 10-ročný trest.

Navaľného čaká ďalší proces. Obvinili ho zo sprenevery a pohŕdania súdom
Na snímke väznený ruský opozičník Alexej Navaľnyj. Foto: SITA/AP

Ruský väznený opozičník Alexej Navaľnyj sa 15. februára opäť postaví pred súd v súvislosti s novými obvineniami. Obžaloba ho viní zo sprenevery a pohŕdania súdom. Podľa jeho advokátky Olgy Michajlovovej hrozí najvýraznejšej postave ruskej opozície až desaťročný trest, uviedol spravodajský web Meduza.

Navaľného v minulom roku poslali na zhruba 2,5 roka do väzenia za údajnú spreneveru v kozmetickej firme Yves Rocher. Štyridsaťpäťročný opozičný predák označil svoje väznenie za politicky motivované. Za nespravodlivý považuje jeho proces aj Európsky súd pre ľudské práva.

Po novom čelí Navaľný obvineniu, že na osobné účely použil 356 miliónov rubľov (vyše 4 milióny eur), ktoré previedol do rôznych fondov, vrátane jeho bývalej organizácie Fond boja s korupciou.

V súvislosti s prešetrovaním skoršieho obvinenia z ohovárania vojnového veterána tiež úrady proti Navaľnému začali stíhanie pre údajné pohŕdanie súdom. Opozičná právnička nevylúčila, že sa proti jej klientovi objaví ďalšie obvinenie.

Sudcovia prídu do väzenia

Zasadnutie súdu bude výjazdové a bude prebiehať vo väzenskom zariadení v Pokrove, kde opozičníka väznia, oznámil podľa agentúry Interfax súd. Advokátka upozornila, že takýto formát bude mať negatívny dopad na Navaľného právo na obhajobu.

„Väzenská kolónia je zabezpečený objekt. Na jej území je kategoricky zakázané prinášať telefóny, počítače a ďalšiu techniku,“ oznámila Michajlovová. „Keď zoberiem toto do úvahy, neviem si predstaviť, ako tam budú prebiehať naše stretnutia a ako sa tam so svedkami dostaneme,“ podčiarkla advokátka.

Navaľnyj v auguste 2020 skolaboval v lietadle. Následne ho prijali s príznakmi otravy v nemocnici v Omsku, odkiaľ ho na nátlak svojich blízkych v bezvedomí dopravili na liečenie do Berlína.

Podľa nemeckého armádneho laboratória ho otrávili zakázanou nervovo-paralytickou látkou zo skupiny novičok. Otravu touto látkou potvrdila tiež medzinárodná Organizácia pre zákaz chemických zbraní.

Útok na svoju osobu Navaľnyj pripisuje Putinovi a ruskej tajnej službe FSB, Kremeľ ale všetky obvinenia odmieta. Bezprostredne po svojom návrate z Nemecka Navaľného zatkli. Súd mu potom zmenil skorší podmienečný trest na nepodmienečný a poslal ho do väzenia, kde je opozičník doteraz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet