Na hlavný obsah

Nemecko vyšle do Litvy ďalšie stovky vojakov

Nemecko malo doteraz v pobaltskej krajine 500 vojakov.

Nemecko vyšle do Litvy ďalšie stovky vojakov
Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Foto: TASR

Nemecko vyšle do Litvy ďalších vojakov, aby posilnili jednotky Severoatlantickej aliancie v Pobaltí. Priamo na vojenskom cvičisku to oznámila ministerka obrany Christine Lambrechtová.

Berlín dlho nereagoval na požiadavky východoeurópskych spojencov a práve nová šéfka rezortu obrany dostala Nemecko pod paľbu kritiky, keď Ukrajincom už skôr ponúkla 5 000 opotrebovaných vojenských prilieb. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tibor Macák.

Christine Lambrechtová absolvovala prvé vojenské cvičenie v kresle ministerky obrany vo výcvikovom priestore Bundeswehru pri Münsteri. Armáda jej predviedla niekoľko bojových akcií v náročnom teréne vrátane nasadenia špeciálneho prieskumného dronu.

Nemecko vyšle 350 vojakov

Pre rastúce napätie na rusko-ukrajinských hraniciach Lambrechtová oznámila mimoriadne aktuálne rozhodnutie nemeckej vlády. „Na tomto mieste vám môžem oznámiť, že sme pred niekoľkými minútami informovali parlament o posilnení našej jednotky v Litve. Ide o 350 vojačiek a vojakov, ktorí do niekoľkých dní budú pripravení na presun.“

Nemecko malo doteraz v pobaltskej krajine 500 vojakov Bundeswehru. Dodávky zbraní pre Ukrajinu Berlín naďalej odmieta s tým, že drží zásadu, ktorú dodržiavali aj predchádzajúce vlády. Ide o zákaz dodávať zbrane do krízových oblastí.

„Posilňujeme tým východné krídlo Severoatlantickej aliancie a našim spojencom vysielame jasný signál o zomknutosti a že je na nás sa možné spoľahnúť,“ dodala Lambrechtová.

V rámci diplomatickej ofenzívy sa v utorok (8. 2.) večer stretnú členovia tzv. Weimarského trojuholníku, teda Francúzska, Poľska a Nemecka. Za rokovacím stolom bude francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý príde do nemeckej metropoly rovno zo stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Zúčastnia sa aj poľský prezident Andrzej Duda a hostiteľ stretnutia kancelár Olaf Scholz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál