Na hlavný obsah

Nemecko začne postupne rušiť opatrenia proti šíreniu covidu

Povinnosť nosenia rúšok v interiéroch však zatiaľ ostane v platnosti.

Nemecko začne postupne rušiť opatrenia proti šíreniu covidu
Čašníčka obsluhuje zákazníkov pred krčmou 'Glühwürmchen' v nemeckom meste Saarbrücken. Foto: TASR/AP

V Nemecku postupne do 20. marca zrušia všetky zásadné protipandemické opatrenia proti ochoreniu COVID-19. V stredu (16. 2.) sa na tom dohodol kancelár Olaf Scholz s premiérmi nemeckých spolkových krajín. V platnosti však zatiaľ zostanú povinné rúška vo verejných vnútorných priestoroch.

„Pandémia zďaleka neskončila,“ upozornil Scholz. Uviedol, že Nemecko je teraz na vrchole vlny variantu omikron a že nie je vylúčené rozšírenie ďalších variantov. Dôležité je preto podľa neho pokračovať v podpore očkovania, ktoré môže krajine pomôcť pripraviť sa na nadchádzajúcu jeseň a zimu, keď by sa mohli objaviť ďalšie vlny.

Zmysel podľa Scholza má aj všeobecná očkovacia povinnosť. „Očkovacia povinnosť je potrebná pre budúcu jeseň a zimu,“ povedal.

Primátorka Berlína Franziska Giffeyová uviedla, že uvoľnenie nastane v troch krokoch. Najskôr odpadnú obmedzenia na súkromné stretnutia zaočkovaných a tých, čo covid prekonali. Pre nezaočkovaných sa tiež otvoria obchody nepredávajúce tovar dennej potreby, do ktorých teraz v mnohých regiónoch nemôžu ísť.

Od 4. marca budú môcť nezaočkovaní ľudia s testom navštevovať aj hotely a reštaurácie. Od 20. marca potom s výnimkou rúšok a odstupu nebudú platiť žiadne ďalšie zásadné obmedzenia.

Dátum 20. marca, ktorý niektoré médiá označujú ako „deň znovuzískania slobody“, nevybrali náhodne. Protiinfekčný zákon, ktorý v Nemecku určuje rozsah reštrikcií, totiž počíta s tým, že obmedzenia môžu platiť najdlhšie do 19. marca. Predĺženie ich platnosti po tomto dátume je možné o najviac tri mesiace na základe súhlasu parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet