Na hlavný obsah

Nepochybujem o Kolíkovej arogancii, povedal Gyimesi. Podľa Tomáša by mala odstúpiť

Reformu stále chceme, povedal poslanec OĽANO.

Nepochybujem o Kolíkovej arogancii, povedal Gyimesi. Podľa Tomáša by mala odstúpiť
Na snímke vľavo poslanec NR SR György Gyimesi (OĽANO) a poslanec NR SR Erik Tomáš (nezaradený). Foto: RTVS

„Pochybujem o ministerkiných vyjednávacích schopnostiach, ale nepochybujem o jej arogancii,“ povedal v nedeľnej (20. 2.) relácii RTVS poslanec vládneho hnutia OĽANO György Gyimesi na margo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Gyimesi ako jediný z poslancov nepodporil reformu súdnej mapy, ktorá neprešla parlamentom.

Dodal však, že odporcovia reformy z radov koaličných poslancov chcú, aby súdna mapa napokon prešla. „My chceme túto reformu, ale nemôže ísť proti všetkým, ja som nepočul jediného zamestnanca súdu, ktorý by ju schvaľoval,“ povedal Gyimesi.

Podľa poslanca OĽANO ministerka zanedbala diskusie s poslancami, ktorí mali výhrady k reforme súdnictva. „Pán minister Budaj s poslancami diskutoval o reforme národných parkov a do parlamentu chodil ako na klavír, minister Lengvarský tak isto komunikoval o reforme nemocníc,“ priblížil.

Kolíková sa musí naučiť robiť kompromisy, mieni Gyimesi

Podľa nezaradeného poslanca a podpredsedu mimoparlamentnej strany Hlas-SD mala Kolíková po neúspechu ihneď opustiť ministerský post. „Neschválenie troch zo štyroch jej zákonov bolo vlastne vyslovením nedôvery ministerke,“ myslí si Tomáš.

Ten ministerku kritizuje, že ohrozuje čerpanie európskych peňazí z fondu obnovy a „reformu robí len pre seba“. „Ak by bola reforma funkčná, tak by asi neprotestovali súdni zamestnanci,“ uviedol opozičný poslanec.

Gyimesi tvrdil, že ministerka spravodlivosti nereflektovala výhrady poslancov a nebola schopná urobiť kompromis. „Kolíková nedala žiadne záruky a ústupky, prišla 4 minúty pred hlasovaním a povedala, že všetko bude ako myslí ona,“ povedal.

Podľa poslanca OĽANO reforma v druhom čítaní prejde len ak sa ministerka naučí robiť kompromisy a vypočuje koaličných partnerov. Postoj poslancov Sme rodina a Za ľudí ho neprekvapil, keďže podľa neho už týždne hovorili o výhradách.

Tomáš si myslí, že o osude reformy rozhodne postoj poslancov za Sme rodina, ktorí „už viackrát vystupovali proti zákonom a napokon vždy otočili.“

Zber podpisov na referendum začne v najbližších týždňoch

Podľa podpredsedu Hlasu-SD by občania mali mať šancu skrátiť poslancom i vláde volebné obdobie prostredníctvom referenda. „Referendum je formou priamej demokracie,“ povedal Tomáš.

Zber podpisov na referendum začne „v najbližšom týždni až dvoch“. Podľa Tomáša bude obsahovať tri otázky – či občania súhlasia so zmenou ústavy, aby bolo možné referendum o predčasných voľbách, či občania súhlasia s obrannou dohodou s USA a sociálne otázky. „Mali by sa týkať dôchodkového stropu, minimálnej mzdy a jasne stanovených príplatkov za prácu v noci, cez víkend a cez sviatky,“ priblížil Tomáš.

Gyimesi pripomenul, že v čase po vražde Jána Kuciaka, keď sa časť občanov dožadovala predčasných volieb, vtedajší predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) považoval referendum za popretie výsledkov demokratických volieb. „Teraz to už zrazu tak nie je,“ povedal.

Gyimesi: Mikulec nikam neodchádza

Poslanec Gyimesi sa, podobne ako zvyšok klubu OĽANO, postaví za ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Hlasovať o jeho odvolaní sa bude v utorok na schôdzi, ktorú zvolal Smer-SD. Jeho líder Fico ho obviňuje zo zasahovania do vyšetrovania a z ovplyvňovania vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

„Roman Mikulec nikam neodchádza,“ povedal Gyimesi. Naopak, nezaradení poslanci z Hlasu-SD budú hlasovať za odvolanie Mikulca. Podľa Tomáša, ktorý sa opieral o uznesenie Generálnej prokuratúry SR a legálne odposluchy, vyšetrovatelia NAKA sa chceli zbaviť tímov policajnej inšpekcie, ktoré kontrolovali ich činnosť. Mali sa tiež radiť s Mikulcom.

Obhajoba vyšetrovateľov i niektorí predstavitelia koalície však odposluchy považujú za zmanipulované a vytrhnuté z kontextu, čo si myslí aj Gyimesi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko