Na hlavný obsah

Neziskové organizácie žiadajú o novú voľbu komisára pre deti

Výber kandidátov vnímajú ako politický.

Neziskové organizácie žiadajú o novú voľbu komisára pre deti
Na snímke poslankyňa Katarína Hatráková (OĽANO). Foto: TASR

Takmer 40 neziskových organizácií vyzýva poslancov Národnej rady SR na novú voľbu komisára pre deti. Podľa nich hrozí, že pôjde skôr o politickú voľbu než o odbornosť uchádzača, pretože odborníci na ochranu detí nemajú popri kandidátoch ako je Katarína Hatráková žiadnu šancu.

Poslankyňu OĽANO spochybňujú aj pre jej odborné pochybenia a nedávne výroky. Hatrákovú výzva mimovládok prekvapila, výhrady si chce vyjasniť pri okrúhlom stole. Stretnutie však plánuje až o niekoľko týždňov. Nového komisára by poslanci mali voliť už vo štvrtok (17. 2.).

Už funkčné obdobie končiacej komisárky pre deti podľa Zuzany Petkovej z Nadácie zastavme korupciu poukázalo na nebezpečenstvo politizácie nezávislého úradu. Prišlo im totiž viacero podnetov od oznamovateľov.

„Práve fungovanie tohto úradu pod Vierou Tomanovou, ktorá bola poslankyňou Smeru, je najlepším dôkazom, že politické nominácie nepatria na úrad, ktorý by mal byť nezávislý a expertný,“ dodala Petková.

Upozorňujú na konflikt záujmov

Ondrej Gallo z Nadácie pre deti Slovenska upozorňuje, že aj Hatráková je aktívna politička a bude v konflikte záujmov. „Ona sa zo zákona musí vzdať poslaneckého mandátu, ak by sa stala komisárkou pre deti. Napriek tomu sú tu stále veľmi aktívne politické väzby, ktoré jej znemožňujú objektívne vykonávať funkciu,“ vysvetlil.

Hatráková však seba ako političku nevníma. „V téme ochrany práv detí budem apolitická,“ uviedla poslankyňa. Tak ako mimovládky k nej, aj ona má výhrady k ich výzve. Pozve ich preto za okrúhly stôl, nie však pred samotnou voľbou. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Lačoková.

„Nepovažujem to v tejto chvíli za podstatné, pretože pokiaľ kolegovia hovoria o nejakých odborných výhradách, tak tie sú staré mesiace a roky. Odklad niekoľko dní alebo týždňa ešte určite vydržia,“ dodala.

Výzva prišla neskoro

Signatári výzvy však odporúčajú voľbu komisára pre deti bojkotovať a zopakovať. Zároveň žiadajú poslancov upraviť zákon tak, aby sa o funkciu nemohol uchádzať aktívny politik. Podľa poslankyne Lucie Drábikovej (OĽANO) prichádza výzva neskoro.

„Bolo by ideálne, ak by sme nemali politických kandidátov. Na druhej strane, Katarínu Hatrákovú vnímam ako človeka, ktorý pôsobil viac ako 20 rokov odborne. Politicky sa angažuje len posledné dva roky. Ja v tom až taký rozpor nevidím,“ vysvetlila Drábiková.

Potrebu na zmenu zákona nevidí ani nezaradený poslanec Erik Tomáš z Hlasu-SD. „Nevidím problém v tom, že niekto bol predtým v politike. Musí však spĺňať odborné a osobnostné predpoklady, čo určite pani Hatráková nespĺňa,“ argumentuje Tomáš.

O tom, či sa novou komisárkou stane Katarína Hatráková, alebo Mária Vargová by parlament mal rozhodnúť vo štvrtok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál