Na hlavný obsah

Niektoré firmy budú testovať aj naďalej, štát im testy nepreplatí

Testovanie vo firmách už nie je povinné.

Ministerstvo hospodárstva spustilo systém na podávanie žiadostí o preplácanie nákladov na testovanie na ochorenie COVID-19. Testovanie už nie je pre firmy povinné.

Niektoré to žiadali už dávnejšie, iné budú testovať zamestnancov aj naďalej. Štát im však za testy nezaplatí. Podnikatelia vítajú aspoň to, že im preplatí výdavky na testovanie za december a január.

O peniaze za doterajšie testovanie sa už uchádzajú prvé stovky firiem. Žiadosti môžu zamestnávatelia podávať cez portál slovensko.sk.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Budeme mať s tým veľký kopec roboty, očakávame, že desiatky tisíc firiem sa prihlási, treba to sprocesovať a opäť medzi nimi vyfiltrovať podvodníkov,“ uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Firmy museli povinne testovať od konca novembra. Sľúbené peniaze zatiaľ nedostali. Rezort hospodárstva spustil systém až teraz.

„Veríme, že tým, že to dlhšie trvalo, tak potom to vyhodnocovanie a samotná realizácia platby bude o to kratšia, tak vieme sa čo najskôr dostať k tomu, čo sme zaplatili,“ povedal viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov Rastislav Machunka.

Okrem toho, že štát zrušením povinného testovania odbremení niektorých zamestnávateľov, navyše ušetrí. Za decembrové a januárové testy pôjde z rozpočtu približne 60 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko