Na hlavný obsah

ZOH 2022: Nóri prepísali históriu zimných olympiád

Rekordné 15. zlato získal biatlonista. J.T. Bö.

ZOH 2022: Nóri prepísali históriu zimných olympiád
Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö so zlatou medailou. Foto: TASR/AP

Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö suverénne triumfoval na ZOH 2022 v piatkových (18. 2.) pretekoch s hromadným štartom na 15 km. O 40,3 sekundy zdolal Švéda Martina Ponsiluomu, ďalší Nór Vetle Sjaastad Christiansen zaostal o 1:12,5 min a finišoval tretí.

Nórsky rekord

Nórsko dosiahlo v Pekingu už pätnástu zlatú medailu a stanovilo nový rekord ZOH. Štrnásť titulov nazbierali Kanada vo Vancouveri 2010 a Nórsko s Nemeckom v Pjongčangu 2018.

Slovensko nemalo v elitných pretekoch zastúpenie. Na úvodnej streleckej položke ešte zásadné rozdiely nevznikli, v druhej ležke sa už však vyprofiloval hlavný kandidát na najvyšší stupienok.

J.T. Bö viedol s bilanciou 1-0 a na trati mu pomerne prekvapujúco dýchal na chrbát Nemec Philipp Nawrath. Bezchybne zastrieľal v prvej polovici súťaže aj Švéd Sebastian Samuselsson, ale bežecky na vedúce duo nestačil a prepadol sa do skupiny prenasledovateľov s mankom 20 a viac sekúnd.

Prvú stojku odbavil J.T. Bö expresne, ale piatym výstrelom minul a musel ísť na jeden trestný okruh. Nawrath si medailové šance „odstrelil“ tromi chybami, za nórskym lídrom zaostával o šesť sekúnd Ponsiluoma, na priebežnú tretiu priečku sa čistou položkou vyšvihol Francúz Quentin Fillon Maillet, ktorý získal cenný kov vo všetkých piatich predchádzajúcich pekinských štartoch.

Fillon Maillet šiestu medailu nezískal

J.T. Bö zvýšil na trati náskok pred dvojicou Fillon Maillet, Ponsiluoma na viac než 20 sekúnd. Na záverečnej položke prvými tromi ranami trafil, ale ďalšími dvoma minul a ponúkol šancu súperom. Fillon Maillet však urobil až tri chyby, Ponsiluoma jednu a Nór sa vďaka tomu udržal na čele. Na tretie miesto pred Francúza sa vo veternej lotérii dostal Christiansen.

Fillon Maillet sa nestal prvým biatlonistom, ktorý by získal šesť medailí na jedných ZOH. Triumfoval vo vytrvalostných pretekoch i stíhačke, striebro pridal v šprinte, štafete aj miešanej štafete. Nórsko si z rekordných pätnástich zlatých medailí na ZOH 2022 až šesť vybojovalo v biatlone.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport