Na hlavný obsah

Nórsko ruší takmer všetky protipandemické opatrenia

Rušia sa povinné rozostupy aj nosenie rúšok.

Nórsko ruší takmer všetky protipandemické opatrenia
je nepravdepodobné, že by pokračujúci nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom ohrozil zdravotnícke služby. Foto: TASR/AP

Nórsko ruší takmer všetky zostávajúce protipandemické opatrenia, keďže je nepravdepodobné, že by pokračujúci nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom ohrozil zdravotnícke služby.

V sobotu (12. 2.) to oznámil premiér Jonas Gahr Störe, ktorého citovala agentúra Reuters.

Táto severská krajina, ktorá už 1. februára zrušila väčšinu proticovidových opatrení, naďalej zachová v platnosti niektoré obmedzenia na súostroví Špicbergy (Svalbard).

„Rušíme takmer všetky opatrenia zavedené proti šíreniu koronavírusu. Pandémia už pre väčšinu z nás nepredstavuje veľkú zdravotnú hrozbu. Variant omikron spôsobuje oveľa menej závažný priebeh ochorenia a vakcíny nás dobre chránia,“ zdôvodnil rozhodnutie vlády Störe.

Rušia sa povinné rozostupy aj nosenie rúšok

Od nórskych občanov sa už nebude vyžadovať, aby v preplnených priestoroch dodržiavali najmenej metrové rozstupy a nosili rúška.

Nočné kluby a ďalšie zábavné podniky tak môžu plne obnoviť svoju prevádzku. Okrem toho sa povinnosť absolvovať štvordňovú izoláciu pre ľudí, ktorí majú pozitívny výsledok testu, mení na odporúčanie.

Agentúra AFP pripomenula, že v Nórsku dostalo aspoň dve dávky vakcíny viac ako 91 percent dospelej populácie.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet