Na hlavný obsah

Nórsko zrušilo väčšinu protipandemických opatrení

Ľudia už nemusia povinne pracovať z domova.

Nórsko zrušilo väčšinu protipandemických opatrení
Na archívnej snímke ľudia oslavujú v uliciach koniec pandemických obmedzení 25. septembra 2021 v Osle. Foto: TASR

Nórsko s okamžitou platnosťou ruší väčšinu doposiaľ platných protipandemických opatrení. Podľa agentúry Reuters to v utorok (1. 2.) povedal nórsky premiér Jonas Gahr Störe.

Ľudia už nemusia povinne pracovať z domova, ruší sa tiež limit desať osôb pre návštevy v domácnostiach. Vláda napriek tomu ľuďom odporučila, aby naďalej dodržiavali odstupy a varovala, že opatrenia sa môžu kedykoľvek vrátiť.

„Hoci sa mnoho ľudí infikuje, čoraz menej ich končí v nemocniciach. Všetky nás dobre chráni očkovanie. Práve vďaka tomu môžeme uvoľniť mnohé obmedzenia napriek rýchlemu rastu počtu infikovaných,“ uviedol nórsky premiér.

Obmedzenia rušia viaceré krajiny

Bary a reštaurácie môžu opäť podávať alkohol aj po jedenástej hodine večer. V miestach, kde je väčšia koncentrácia ľudí, by podľa premiéra mala verejnosť naďalej nosiť rúška a dodržiavať najmenej metrové rozstupy. Toto odporúčanie podľa agentúry Reuters ovplyvní chod nočných klubov a ďalších zábavných podnikov.

Nórske oznámenie nadväzuje na podobné rozhodnutia Dánska a ďalších európskych krajín vrátane Británie, Írska a Holandska. Tie v posledných týždňoch zmiernili alebo zrušili obmedzenia v snahe obnoviť normálny chod spoločnosti.

V krajine za predchádzajúci deň (31. 1.) identifikovali 15 988 nových prípadov covidu, pribudlo tiež jedno úmrtie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet