Na hlavný obsah

Nové pravidlá predpisovania liekov stále sprevádzajú nejasnosti

Rezort zdravotníctva vydal nové rozhodnutie.

Nové pravidlá predpisovania liekov stále sprevádzajú nejasnosti
Na snímke skriňa s liekmi. Foto: TASR

Problémy pri predpisovaní liekov vyriešilo ministerstvo zdravotníctva neštandardným spôsobom. Vydalo rozhodnutie, ktorým dočasne upravilo zákon. Všeobecný lekár tak bude môcť predpísať pacientovi aj lieky, ktoré odporučil špecialista, najviac však na dva mesiace. Časť odborníkov to nepovažuje za dostačujúce.

Od januára sa zmenili pravidlá predpisovania liekov. Skomplikovalo to situáciu najmä ľuďom, ktorí užívali lieky od viacerých špecialistov. Keď sa im tabletky minuli, recepty na nové balenia im už nemohol predpísať všeobecný lekár.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

No zákon si rôzne odborné spoločnosti vykladali po svojom, a kým sa lekári nevedeli dohodnúť, pacienti mali sťažený prístup k liekom. Ministerstvo zdravotníctva preto vydalo rozhodnutie, ktorým upravuje viaceré sporné situácie.

„Odborný lekár môže po vzájomnej dohode poveriť preskripciou všeobecného lekára vždy najdlhšie na dva mesiace, a to aj v iných prípadoch, ako je neprítomnosť na pracovisku alebo nefunkčnosť technických zariadení,“ uviedol rezort zdravotníctva.

Podľa Zväzu ambulantných poskytovateľov však ani toto rozhodnutie nerieši problémy z praxe. S kritikou sa pripája aj Asociácia súkromných lekárov. Namieta, že ide o dočasné rozhodnutie, ktoré platí iba počas mimoriadnej situácie. Lekári žiadajú ďalšiu úpravu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko