Na hlavný obsah

Novela vysokoškolského zákona nezvyšuje kvalitu škôl, tvrdia zástupcovia fakúlt

Mnohé fakulty na znak protestu prerušili výučbu.

Novela vysokoškolského zákona nezvyšuje kvalitu škôl, tvrdia zástupcovia fakúlt
Na snímke zástupca Akademickej obce a predseda Akademického senátu Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského Pavel Neogrády. Foto: TASR

Viaceré slovenské vysoké školy vyhlásili protestné voľno ako reakciu na novelu vysokoškolského zákona. Pridali sa tak k výzve Rady vysokých škôl SR (RVŠ SR), ktorá minulý týždeň vyzvala vysoké školy, aby v pondelok (21. 2.) prerušili výučbu a počas rokovania Národnej rady SR o novele zákona o vysokých školách zvážili pokračovanie protestu. 

„Univerzita Komenského (UK) vyhlásila protestné voľno. V médiách čítame, že je v tom UK sama, ale na Slovensku je 106 fakúlt, z nich 67 podporilo výzvu,“ uviedol zástupca Akademickej obce a predseda Akademického senátu Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského Pavel Neogrády.

„Sme svedkami už štvrtej alebo piatej novelizácie zákona o vysokých školách. Jeho zmyslom musí byť zvýšenie kvality vysokých škôl. Z tohto návrhu podstatné veci vypadli, nevidím tam žiadne významnejšie veci, ktoré by pomohli kvalite škôl,“ dodal.

Útok na akademické samosprávy

Pripomenul predchádzajúce výčitky RVŠ SR, ktorá tvrdí, že novela zásadným spôsobom útočí na samosprávu na verejných vysokých školách a obmedzuje ich autonómiu.

„Dochádza k okliešťovaniu akademickej samosprávy, ktorú považujem za základ progresu vysokých škôl,“ uviedol Neogrády s tým, že nejde len o otázku voľby rektora, ale aj o otázku zníženia pozície akademických senátov fakulty.

Akademický senát podľa neho stráca aj právomoc v oblasti schvaľovania majetku a rozpočtu škôl.

Na snímke transparent o proteste proti novele vysokoškolského zákona pred budovou Univerzity Komenského v Bratislave . ZDROJ: TASRFoto: TASR
Foto: TASR

„My dekani vítame tie zmeny, ktoré naozaj pomôžu zvýšiť kvalitu výučby. Bod, v ktorom nenachádzame žiadny prínos, je zrušenie samosprávnych orgánov fakúlt. Dekan nebude volený akademickou obcou, čiže prostredníctvom zvolených zástupcov, ale bude ho vyberať výberová komisia siedmich ľudí, traja budú z fakulty,“ povedal dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Juraj Šteňo.

Zástupcovia študentov zmenili názor

Zástupcovia študentov protest nepodporujú a opakovane zdôrazňujú, že novela pomôže zlepšiť riadiace procesy a prináša veľa pro-študentských opatrení.

„Uznesenia Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) neboli prijaté jednomyseľne a aj z vyjadrení jednotlivých študentských častí akademických senátov je zrejmé, že ju nepovažujú za výhodnú. Otázne je, ako je možné, že nejakí predstavitelia ŠRVŠ zmenili názor a tvrdia niečo iné, než v novembri,“ povedala členka študentskej rady vysokých škôl Zuzana Bujčáková.

Neogrády uviedol, že v ďalších dňoch nebude prerušené vyučovanie. „Zmyslom školy je vyučovať. Toto bola protestná akcia. Chceme tým povedať, že nie je pravdou, že väčšina je za novelu.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko