Na hlavný obsah

Novozélandský parlament obkľúčili kamióny na protest proti opatreniam a očkovaniu

Tamojšia premiérka nemá v úmysle s účastníkmi diskutovať.

Novozélandský parlament obkľúčili kamióny na protest proti opatreniam a očkovaniu
Demonštranti držia plagáty a podporujú konvoj blokujúci cesty neďaleko novozélandského parlamentu vo Wellingtone. Foto: TASR

Stovky ľudí v nákladných autách a karavanoch sa vydali do centra novozélandskej metropoly, aby protestovali proti koronavírusovým opatreniam.

Sprievod nakoniec zastavil pri budove parlamentu, kde sa v utorok (8. 2.) poslanci zišli prvýkrát po letnej prestávke. Dopravné prostriedky potom po vzore kanadského protestu v Ottawe zablokovali centrum Wellingtonu, uviedli agentúry AP a AFP.

Medzi demonštrantmi sa objavovali nápisy „Vráťte nám našu slobodu“ alebo „Donútenie nie je súhlas“. Niektorí mali aj transparenty s tvrdením, že novozélandská premiérka „Jacinda (Ardernová) sa vymkla kontrole“.

Reportéri AFP zaznamenali tiež kanadské vlajky na znamenie sympatií s demonštráciou v Ottawe. Demonštrácia bola pokojná a polícia nemusela zasahovať.

Ardernová uviedla, že nemá v úmysle s účastníkmi protestov diskutovať, pretože väčšina obyvateľov Nového Zélandu vládnym opatrením vyjadrila podporu tým, že sa dali zaočkovať.

Očkovanie proti covidu podľa premiérky absolvovalo 96 percent Novozélanďanov. Očkovanie je v krajine povinné pre niektoré profesie, napríklad pre zdravotníkov, policajtov, učiteľov alebo vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet