Na hlavný obsah

Nový stavebný zákon poslanci kritizujú

Žiadajú ho stiahnuť a dopracovať.

Pamiatkari stratia kontrolu nad historickými objektmi, samosprávy prídu o kompetenciu rozhodovať o investíciách vo svojich regiónoch. Takto vidia nový stavebný zákon opoziční, ale aj niektorí koaliční poslanci. Žiadajú ho stiahnuť a dopracovať.

Návrh pritom podporili všetci predsedovia koaličných strán a na rokovaní vlády aj všetci ministri. V utorok (8. 2.) o ňom začal rokovať parlament.

Ak nový stavebný zákon prejde, všetky čierne stavby budú bez pardonu odstránené na náklady stavebníka. Poslanec Peter Kremský (OĽANO) si myslí, že k tomu vedie ešte ďaleká cesta a zákon treba poriadne prekopať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Trošku ma prekvapilo, že tento zákon nie je v gescii výboru pre hospodárske záležitosti, dokonca ani nebol prerokovaný v hospodárskom výbore. Myslím si, že stavebníctvo je pod hospodárskym výborom, bol by som rád, keby sa prerokoval,“ uviedol predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti.

Treba si uvedomiť, že stavebné predpisy sú procesné predpisy, ktoré historicky vždy boli prejednávané vo výbore pre verejnú správu,“ reagoval Štefan Holý (Sme rodina), podpredseda vlády SR pre legislatívu.

Ďalšia vládna poslankyňa, za stranu Sloboda a solidarita zdôrazňuje, že návrh zákona zabudol na pamiatkarov a ich ochrannú funkciu.

„Súhlasím s tým, že to, ako na Slovensku chránime pamiatky je nedokonalý systém, zaslúžil by si revíziu, ale nesúhlasím s tým, aby sa to udialo systémom, aby finančne a personálne podvyživený systém stratil kontrolu nad stavebnými zmenami v historických územiach a objektoch,“ vyjadrila sa Vladimíra Marcinková (SaS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko