Na hlavný obsah

Nový Zéland začne od konca mesiaca postupne otvárať svoje hranice

Väčšina turistov sa tam však dostane až v októbri.

Nový Zéland začne od konca mesiaca postupne otvárať svoje hranice
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nový Zéland od konca tohto mesiaca začne postupne otvárať hranice, ľudia z väčšiny krajín sveta tam však budú môcť ísť až v októbri, oznámila premiérka Jacinda Ardernová. Jej krajina v súvislosti s pandémiou covidu zaviedla jedno z najprísnejších opatrení na svete.

Od 27. februára sa budú môcť na Nový Zéland vrátiť jeho občania zdržiavajúci sa v Austrálii, avšak iba ak sú zaočkovaní. Po príchode nebudú musieť ísť do štátom spravovaných karanténnych zariadení. Plne imunizovaní Novozélanďania z iných častí sveta túto možnosť dostanú o dva týždne neskôr, píše agentúra Reuters.

Od 13. marca budú môcť na Nový Zéland prísť niektorí vysokokvalifikovaní pracovníci. V apríli potom novozélandská vláda umožní prísť 5 000 zahraničných študentov. Ardernová ale upozornila, že všetci, ktorí do krajiny dorazia, budú musieť podstúpiť karanténu.

Bežní turisti z Austrálie a z krajín, ktorých občania môžu na Nový Zéland jazdiť bez víz, budú môcť navštíviť krajinu najneskôr v júli, všetci ostatní potom v októbri. Aj oni sa budú musieť po príchode izolovať.

Povinná karanténa odradí turistov

Ardernová povedala, že kontrolované otvorenie hraníc umožní ľuďom, ktorí sa v uplynulých mesiacoch nemohli vidieť, aby sa znovu videli. Pomôže to riešiť aj nedostatok pracovnej sily a zároveň to zabezpečí, že sa zdravotníctvo dokáže vyrovnať so zvýšeným rizikom šírenia nákazy.

Požiadavka nastúpiť po prílete na Nový Zéland do karantény bude prekážkou v oživení turistického ruchu, povedal šéf Asociácie novozélandských letísk Kevin Ward. „Ľudia nebudú chcieť letieť na Nový Zéland, ak budú musieť týždeň sedieť v hoteli,“ uviedol.

Vďaka tvrdým opatreniam má Nový Zéland, kde žije asi päť miliónov ľudí, zhruba 17 000 potvrdených prípadov nákazy a len 53 úmrtí. Podľa vládnych údajov je proti covidu plne zaočkovaných asi 93 % obyvateľov starších ako 12 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet