Na hlavný obsah

Obliekal Audrey Hepburn aj Jackie Kennedy. Módny návrhár Hubert de Givenchy by oslavoval 95 rokov

Predstavoval zlatý vek elegancie

Obliekal Audrey Hepburn aj Jackie Kennedy. Módny návrhár Hubert de Givenchy by oslavoval 95 rokov
Na archívnej snímke z roku 2007 je francúzsky módny návrhár Hubert de Givenchy. Foto: TASR

Hubert de Givenchy, aristokratický francúzsky módny návrhár, ktorého decentný štýl predstavoval zlatý vek elegancie by sa dožil 95 rokov.

Givenchy obliekal Audrey Hepburn a Jackie Kennedy a je známy svojím poňatím „malých čiernych šiat“, píše portál theguardian.com.

Pri svojej výške – 198 cm – bol Givenchy gigantom haute couture v každom zmysle slova. Svojich rovesníkov prevyšoval nielen fyzicky, ale aj svojimi návrhmi, ktoré vynikali eleganciou a sofistikovanosťou.

Jeho múzou bola Audrey Hepburn

Ikonickú Audrey Hepburn odieval na plátne aj mimo neho a vytvoril kostýmy pre legendárny film Raňajky u Tiffanyho. Hepburn sa stala Givenchyho múzou a dokonca inšpirovala aj jeho prvý parfum L’Interdit.

Klobúk, ktorý Audrey Hepburn nosila vo filme Raňajky u Tiffanyho navrhol práve Givenchy.
Klobúk, ktorý Audrey Hepburn nosila vo filme Raňajky u Tiffanyho navrhol práve Givenchy.Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Hepburn mala zásluhu aj na dizajnérovom následnom úspechu a jeho popularite v USA.

„Givenchyho oblečenie je jediné, v ktorom sa cítim sama sebou. Je viac ako dizajnér, je tvorcom osobnosti.“

audrey hepburn

Givenchy navrhoval zdržanlivé oblečenie, ktoré obdivovatelia nazývali „extrémne elegantné“.

Jeho výtvory v 50. a 60. rokoch netrpezlivo očakávala nielen bohatá elita, ale aj členovia kráľovských rodín, vrátane princeznej Grace z Monaka a Wallis Simpson, vojvodkyne z Windsoru.

Magazín Madame Figaro opísal jeho oblečenie ako vyrobené s takmer „chirurgickou presnosťou“.

Hubert James Marcel Taffin de Givenchy, ako znie jeho celé meno, sa narodil v roku 1927 v Beauvais, severne od Paríža, do starej aristokratickej a protestantskej rodiny. Jeho otec zomrel, keď mal dva roky.

Záujem o módu u neho rozvinula dedova zbierka

Mladého Givenchyho fascinovala dedova zbierka látok a odevov z celého sveta, poklady, ktoré si mohol prezerať len vtedy, ak sa mu darilo v škole.

To u neho rozvinulo záujem o módu a stal sa posadnutý myšlienkou stretnúť sa s dizajnérom, ktorého nadovšetko obdivoval – s Balenciagom. Hovorí sa, že keď mal Givenchy 10 rokov, tak utiekol z domu a neúspešne sa snažil vystopovať svoj idol a ukázať mu vlastné návrhy.

Mladý Givenchy následne presvedčil svoju rodinu, aby mu dovolila vstúpiť do prestížnej École des Beaux-Arts v Paríži. Mal vtedy len 17 rokov.

„Balenciaga bol mojím náboženstvom, a keďže som veriaci, pre mňa je tu Balenciaga a Pán.“

hubert de givenchy

Mladý, elegantný a vzdelaný Givenchy si čoskoro našiel prácu v módnych domoch, ktoré vznikli v chaose a vzrušení povojnového Paríža. Vtedy sa spoznal s Christianom Diorom a Pierrom Balmainom. Obaja boli starší ako on a na najlepšej ceste stať sa módnymi ikonami.

V roku 1947, ešte počas štúdia, začal pracovať v módnom dome Elsy Schiaparelli a stal sa umeleckým riaditeľom jej butiku na elegantnom námestí Place Vendôme.

Veril, že menej je viac

V roku 1952 si otvoril vlastný ateliér a jeho prvá kolekcia, ktorá obsahovala elegantné blúzky a ľahké sukne z jednoduchých materiálov, bola silne ovplyvnená štruktúrovaným architektonickým štýlom Balenciagu.

Rovnako ako jeho „majster“, aj Givenchy veril, že menej je viac, pokiaľ ide o módny dizajn. Návrhár uprednostňoval jednoduchý, ale štýlový strih pred okázalým.

Hubert de Givenchy s herečkou Audrey Hepburn.
Hubert de Givenchy s herečkou Audrey Hepburn.Foto: ČTK
Foto: ČTK

V lete 1953 sa stretol s Audrey Hepburn a požičal jej niekoľko outfitov pre jej film Sabrina. To bol začiatok ich dlhej spolupráce a hlbokého priateľstva. V rovnakom roku sa Givenchy konečne stretol aj s Balenciagom.

Sám seba nazýval večným učňom

Givenchy rád sám seba nazýval „večným učňom“, neustále hľadal novú inšpiráciu a nápady. V roku 1995 po retrospektívnej prehliadke povedal priateľom: „Prestal som robiť šaty, ale neprestal som objavovať. Život je ako kniha: človek musí vedieť, kedy obrátiť stranu.“

Značku Givenchy v roku 1988 odkúpila luxusná skupina LVMH, ale Givenchy zostal vedúcim kreatívneho dizajnu ešte nasledujúcich sedem rokov.

Hubert de Givenchy v roku 2002.
Hubert de Givenchy v roku 2002.Foto: ČTK
Foto: ČTK

V roku 2017 na otvorení výstavy na jeho počesť v Múzeu čipky a módy v Calais Givenchy povedal: „Som šťastný, pretože som robil prácu, o ktorej som sníval ako dieťa.“

Zdalo sa však, že moderná haute couture ho rozčarovala. „Zdá sa mi, že móda sa stala niečím iným a nemôžem povedať, že by som bola nadšený,“ vyhlásil.

Hubert de Givenchy zomrel 10. marca 2018 na renesančnom zámku neďaleko Paríža, ktorý zdieľal so svojím partnerom a kolegom – dizajnérom Philippom Venetom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet