Na hlavný obsah

Obranná dohoda rešpektuje suverenitu Slovenska a neznamená budovanie základní

Uvádza to americká strana.

Obranná dohoda rešpektuje suverenitu Slovenska a neznamená budovanie základní
Na snímke zľava minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) a jeho americký náprotivok Antony Blinken. Foto: Ministerstvo obrany SR

Ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo znenie interpretačnej doložky americkej strany k dohode o obrannej spolupráci s USA (DCA).

V doložke sa píše, že dohoda výslovne uznáva plné rešpektovanie suverenity a zákonov SR Spojenými štátmi v súvislosti s umiestňovaním obrannej výzbroje, zásob a materiálu.

„Uvedené rešpektovanie suverenity nevyhnutne zahŕňa vzájomné informovanie sa o svojich medzinárodných záväzkoch a vnútroštátnych zákonoch i porozumenie týchto záväzkov, ako aj očakávanie, že každá zmluvná strana bude brať do úvahy záväzky a zákony druhej strany pri plánovaní akýchkoľvek spoločne vykonávaných činností,“ konštatuje americká vláda.

Žiadne základne ani vojaci

Americkí predstavitelia v doložke uviedli, že obranná dohoda neznamená budovanie základní ani vyslanie personálu na územie Slovenska.

„Dohoda nevytvára žiadne základne USA v Slovenskej republike, namiesto toho vytvára právne záväzky týkajúce sa, okrem iného, podmienok prístupu USA a využívania dohodnutých zariadení a priestorov, akými sú slovenské vojenské základne,“ píše sa v doložke.

Dohodnuté zariadenia a priestory sú dôležité pre vzájomnú obrannú spoluprácu vrátane možných investícií USA do slovenskej infraštruktúry či spoločného výcviku.

USA neplánujú rozmiestňovať jadrové zbrane

Vláda USA potvrdila, že členské štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) nemajú „žiadny zámer, plán ani dôvod“ rozmiestňovať alebo skladovať jadrové zbrane na území jej nových členov, a to vrátane Slovenska.

„Jadrové zbrane USA sú ďalej rozmiestňované na územiach niektorých spojeneckých štátov NATO s ich plným súhlasom a sú v súlade so Zmluvou o nešírení jadrových zbraní, a že Dohoda nepovoľuje ani nezakazuje rozmiestňovanie konkrétneho druhu zbraní,“ uvádza sa v dokumente.





Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko