Na hlavný obsah

Obranu východnej hranice posilnia vojaci NATO, pomôže aj systém Patriot

SR rokuje o ukončení prevádzky ruských stíhačiek Mig-29 na Sliači.

Obranu východnej hranice posilnia vojaci NATO, pomôže aj systém Patriot
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Foto: TASR

Obranu Slovenska by malo posilniť približne 1 200 zahraničných vojakov NATO. Spoločne s 300 príslušníkmi Ozbrojených síl SR by tvorili takzvanú jednotku predsunutej prítomnosti NATO.

Po sobotnom (26. 2.) rokovaní vlády to oznámil minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že návrh na odsúhlasenie prítomnosti zahraničných vojakov NATO v SR predloží v najbližších týždňoch vláde a následne aj parlamentu.

Minister zároveň vyhlásil, že Nemecko dodá na Slovensko systém Patriot na posilnenie protivzdušnej obrany. „Nemecko bude robustne participovať na jednotke predsunutej prítomnosti, a to dodaním systému Patriot. Spoločne s Holandskom vyšlú aj personál a spoločne budú súčasťou vytvorenej jednotky na území SR,“ povedal Naď.

Systémy Sentinel z USA

Minister zároveň uviedol, že prebiehajú intenzívne rokovanie aj s Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Slovensko tiež požiadalo Spojené štáty americké o dodanie systémov Sentinel, teda pasívne senzory na ochranu východnej hranice Slovenska.

V prípade, ak USA požiadavke vyhovejú, nasadia aj 40 člennú posádku, ktorá by sa o systémy starala. Naď dodal, že v nasledujúcich týždňoch predloží vláde SR materiál, v ktorom ju bude žiadať o súhlas s prítomnosťou jednotky, ktorá bude mať približne 1 200 zahraničných účastníkov na území Slovenska.

„Dnes sa Slovenská republika pridala k Maďarsku, k Bulharsku a Rumunsku a pripravuje našich spojencov z NATO do predsunutej prítomnosti aj na území Slovenskej republiky,“ potvrdil Naď.

Ukončenie prevádzky stíhačiek Mig-29

Naď uviedol aj to, že Slovensko rokuje o ukončení prevádzky ruských stíhačiek Mig-29 na Sliači a poslaní ruských technikov späť do vlasti. 

„Prebiehajú konkrétne rokovania, aby sme veľmi rýchlo ukončili prevádzku migov na Sliači, a technikov, ktorí tam sú, poslali naspäť do Ruska,“ povedal minister s tým, že debaty sú vo finálnej fáze. Definitívna dohoda podľa jeho slov ešte nie je, ale vzdušný priestor SR by mal byť po ukončení prevádzky stíhačiek Mig-29 chránený „geograficky blízkym spojencom“.

S kým Slovensko rokuje, nechcel Naď bližšie špecifikovať. „Uvedomujeme si však, že prítomnosť ruských technikov a závislosť SR od ruskej vojenskej techniky sú neprijateľné. Musíme realizovať rýchle opatrenia,“ vyhlásil.

Premiér poďakoval Nemecku a Holandsku

Premiér Eduard Heger (OĽANO) poďakoval nemeckej a holandskej vláde za prísľub vojenskej pomoci. Slovensko tak podľa neho vďaka protiraketovému systému Patriot môže výrazne zvýšiť ochranu vzdušného priestoru.

„Je to presne to, čo teraz potrebujeme. Strategické objekty vrátane našich jadrových elektrární a chemických továrni musíme dôkladne chrániť,“ napísal na facebooku.

Ako poznamenal Slovensko dlhé roky žilo v mieri, ale brutálny útok Ruska na Ukrajinu všetkými otriasol. „Bezpečnosť našich občanov i našich susedov je na prvom mieste. Nedopustíme žiadnym útočným ani zblúdilým strelám, aby spôsobili na našom územie škody a nešťastie,“ zdôraznil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko