Na hlavný obsah

Obyvatelia bytoviek s vlastnou kotolňou zaplatia za teplo viac

V ich prípade cena tepla nepodlieha regulácii.

Obyvatelia bytových domov so samostatnými kotolňami zaplatia za kúrenie viac ako ich susedia napojení na centrálne vykurovanie. V ich prípade cena tepla nepodlieha regulácii a odvíja sa od ceny plynu.

Užívateľom takýchto bytových domov v Nitre už prišiel nový zálohový predpis. Oproti vlaňajšku je v niektorých prípadoch vyšší aj o 60 eur mesačne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Tam nie je regulovaná cena tepla, takže je to ako malý podnik. Čo v minulosti bolo výhodou pre tieto domy, akurát, že v súčasnosti pri cenách plynu na trhu zrazu sa to stáva nevýhodou,“ ozrejmil Pavol Bielik, riaditeľ Službyt Nitra.

„Si musí robiť samostatný kontrakt na zemný plyn a tieto náklady sú vyššie ako si dokážeme zabezpečiť my pri väčšom odbere,“ dodal Matej Danóci, predseda predstavenstva Nitrianskej teplárenskej spoločnosti.

Situáciu ľudí v bytovkách s vlastnou kotolňou by mohla zlepšiť zmena legislatívy. Jeden z možných návrhov predstavil predseda parlamentného hospodárskeho výboru.

„Aby to, čo je nad dajme tomu 25 percent oproti predchádzajúcim rokom, s tým štát pomohol,“ povedal Peter Kremský (OĽANO), predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti.

Ministerstvo hospodárstva pripomína, že prípadná zmena zákona sa týkať súčasného vykurovacieho obdobia nebude.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko