Na hlavný obsah

Obyvatelia Kyjeva sa opäť ukrývajú v podzemí, ostreľovanie mesta pokračuje

Do pondelkového rána platí zákaz vychádzania.

Obyvatelia Kyjeva sa opäť ukrývajú v podzemí, ostreľovanie mesta pokračuje
Ľudia sa utekajú schovať počas ostreľovania Kyjeva na Ukrajine. Foto: SITA/AP

Ukrajinské hlavné mesto zažíva ďalšiu temnú noc (27. 2.) plnú explózií a varovania poplašných sirén, informujú novinári, ktorí sú na mieste tri dni po začiatku ruskej ofenzívy.

Politici varovali, že Kyjev bude zo soboty na nedeľu čeliť doteraz najhoršiemu útoku, a vedenie mesta zaviedlo zákaz vychádzania platný až do pondelkového (28. 2.) rána.

Obyvatelia sa opäť ukrývajú v staniciach metra a krytoch, starosta Vitalij Kličko vyhlásil, že každého, kto bude na ulici, budú považovať za ruského „sabotéra“.

Explózie vo viacerých častiach mesta

Podľa denníka The New York Times otriasli Kyjevom krátko pred 01.00 (polnoc SEČ) dva veľké výbuchy. Televízia CNN informovala o explózii, ktorá sa zrejme odohrala asi 20 kilometrov od centra mesta. Ďalší výbuch bol údajne počuť zo západnej časti mesta.

Kyjev je terčom ruského útoku od štvrtkového (24. 2.) rána, v piatok (25. 2.) sa potom začali objavovať informácie o prítomnosti ruských vojakov.

V meste platí od sobotňajšej (26. 2.) ôsmej hodiny večer zákaz vychádzania. Podľa BBC v ukrajinskej metropole panoval „pocit, že sa blíži rozpútanie bitky o mesto“.

Jednou z tých, ktorí zostávajú, je 29-ročná Julja Solodčuková, ktorá uviedla, že sa snaží bojovať proti ruským dezinformáciám na internete. „Všetci sa zjednocujeme, každý chce prispieť. Ja sa nemôžem pridať k armáde, tak namiesto toho bojujem online,“ povedala BBC. „Máme vôľu bojovať, toto je naša krajina,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet