Na hlavný obsah

Obyvatelia Podpoľania nesúhlasia s ťažbou zlata v regióne

Sú odhodlaní aj protestovať.

Obyvatelia Podpoľania nesúhlasia s ťažbou zlata v regióne
Mapa regiónu s vyznačeným ťažobným zámerom. Foto: RTVS

Výrazné nie ťažbe zlata pri Detve povedali primátori a starostovia z Podpoľania, poslanci, zástupcovia firiem aj obyvateľov. Téma ťažby zlata po viac ako desiatich rokoch opäť ožila. Hlavný banský úrad má opäť rozhodovať o určení dobývacieho priestoru.

„Túto lokalitu má mesto Detva určenú na prímestskú rekreáciu. Ťažba nerastov v tejto lokalite a činnosti s tým súvisiace sú tu neprípustné,“ povedal primátor Detvy Ján Šufliarsky (nezávislý).

Zámer ťažby je takisto v rozpore s územným plánom Banskobystrického kraja. Nesúhlasia ani strojárske firmy z priemyselného parku, ktorý sa nachádza hneď pri Bielom vrchu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Konanie o dobývacom priestore v Detve zastavil Obvodný banský úrad v Banskej Bystrici ešte v roku 2017. Ťažiarska spoločnosť sa odvolala. Najvyšší správny súd jej vyhovel a rozhodovanie o určení dobývacieho priestoru vrátil na Hlavný banský úrad.

V prípade, že úrady budú postupovať v prospech povolenia ťažby, obyvatelia regiónu spolu so zamestnancami strojárskych firiem sú odhodlaní protestovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny