Na hlavný obsah

Obyvatelia z viacerých obcí dostali zvláštny list na odkúpenie pozemkov od súkromnej firmy

Starostovia vyzývajú na opatrnosť.

Obyvatelia z viacerých obcí dostali zvláštny list na odkúpenie pozemkov od súkromnej firmy
Ilustračná snímka- bagrovanie pôdy. Foto: TASR

Obyvatelia z Bošáckej doliny, ale aj ďalších obcí, najmä v okrese Nové Mesto nad Váhom, dostali v uplynulých dňoch list, v ktorom im súkromná firma ponúka odkúpenie pozemkov. Obec Bošáca vyzýva ľudí, aby boli opatrní a overovali si s kým a o čom by prípadne mali rokovať.

Viacerí adresáti listov sa obrátili aj na Poľnohospodárske družstvo Bošáca, ktoré za aktivitou vidí aj možnú špekuláciu. Zástupca firmy sa nechcel bližšie vyjadrovať. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS  Ctibor Michalka.

„List bol taký zvláštny. Aj to ma zaskočilo, že sa predstavovali ako slovenská firma, a je to v podstate česká firma. Pre mňa to nebolo seriózne,“ uviedol obyvateľ, ktorý dostal list na kúpu pôdy.

Obyvateľov vyzvali na opatrnosť

Firma v liste tvrdí, ako z katastra nehnuteľností zistila, že adresát je vlastník či spoluvlastník pozemku a že mu zaň ponúka konkrétnu sumu. Podľa šéfa poľnohospodárskeho družstva Vladimíra Králika za ním prišlo vyše 70 ľudí, ktorým prenajímajú pôdu, ako majú v súvislosti s listom postupovať.

„Firma nie je z toho regiónu, rozposlali aj listy vlastníctva, kde majú niektorí aj svoje záhrady, ktoré nemajú vysporiadané a môžu ľudí dostať do nešťastia,“ uviedol a vymenoval ďalších 15 obcí z okolia, kde ľudia dostali takýto list. Ako tvrdí, s takto rozsiahlou kúpnou aktivitou v regióne ešte nestretol. „Potom môžu prísť s tým, že budú chcieť vyšší nájom za pôdu,“ varuje.

Výzvu na opatrnosť adresoval obyvateľom aj starosta Bošáce Daniel Juráček, najmä, aby si v tejto súvislosti nedali zneužiť osobné údaje. „Viem si predstaviť, že starší ľudia môžu mať s tým problém, spracovať tieto informácie a možno nájsť rozumné východisko,“ dodal.

Ľuďom odporúča, že ak už chcú parcely predávať, nech sa obrátia na tamojšie subjekty, ktoré vytvárajú v ich regióne nejakú pridanú hodnotu.

Zástupca firmy sa bližšie nevyjadril

Firma podľa údajov z listu má doručovaciu adresu uvedenú v Bratislave a kontaktnou osobou je Vladimír Spieváček, ktorý sa bližšie nechcel vyjadrovať. „Všetko podstatné je napísané v listoch, ktorými som ľudí oslovil. Nemám k tomu čo dodať.“

Podľa neho je list dostatočne zrozumiteľný, aby z toho ľudia nemali zlý pocit. Trenčianska krajská polícia potvrdila, že vecou sa zaoberá Okresné riaditeľstvo v Novom meste nad Váhom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál