Na hlavný obsah

Očkovací bonus 300 eur prišiel do zariadenia, senior sa o ňom nedozvedel

Zariadenie ho vložilo na svoj účet.

Bonus 300 eur za očkovanie im poslali do zariadenia sociálnych služieb, kde bývajú. Seniori ani ich rodina o tom však nevedeli. Zariadenie peniaze prevzalo a vložilo ich na účet. Prípad z Komárna otvára otázku čo sa deje s poukazmi pre klientov v domovoch dôchodcov.

Tetu diváčky RTVS zaočkovali treťou dávkou v súkromnom domove dôchodcov v Komárne, kde býva. Túto adresu uviedli aj pri očkovaní, a tak tam očakávali obálku s 300 eurovou odmenou.

Čakala do konca roka, peniažky neprichádzali. Telefonovala som do zariadenia, kde mi pani po viacerých zisťovaniach povedala, že peniažky teta dostala začiatkom januára. Hovorím áno a kde sú tie peniažky? Že na účte nášho zariadenia. Kto by nám dal o tom vedieť. Prečo o tom nevie teta, ktorá má občiansky, je svojprávna a jej tie peniažky náležia?“ pýta sa sťažovateľka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zo zdravotného dôvodu ani nevedia, že majú nárok na nejakých 300 eur. Tí klienti, respektíve ich rodinní príslušníci, ktorí sa informovali, im bolo povedané, že z faktúry, ktorú im každý mesiac vystavíme, bude z tej sumy odrátaných tých 300 eur a vlastne iba ten rozdiel zaplatí,“ hovorí zamestnankyňa Zariadenia sociálnych služieb OAZIS v Komárne.

Pani mi povedala, že tie peniažky sú na účte. Tie by mohla využiť, keby v lete chcela ísť na rekreáciu, na výlety odtiaľ zo zariadenia,“ reaguje sťažovateľka.

„Vždy to musí vedieť klient a ak je ten klient zbavený svojprávnosti, jeho poručník. Ak klient nie je schopný definovať svoje želanie ako s tými peniazmi naložiť, majú povinnosť poskytovatelia komunikovať s rodinou ako s tými peniazmi naložiť. Mohli to urobiť jedným klikom do počítača hromadným mailom,“ uviedla Anna Ghannamová, predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb.

Niektoré zariadenia dávajú klientom 300-eurové odmeny ako vreckové, iní ich vložia do depozitára či uhrádzajú z nich lieky. Odmeny za očkovanie sú určené výlučne seniorom. O ich osude by mali preto, ak vedia, rozhodnúť sami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko