Na hlavný obsah

Očkovacie pasy budú platiť, kým neklesne počet pacientov s ťažkým priebehom covidu

Uviedol to francúzsky minister zdravotníctva.

Očkovacie pasy budú platiť, kým neklesne počet pacientov s ťažkým priebehom covidu
Čašník kontroluje zákazníkovi vakcinačný preukaz pri vstupe do reštaurácie v severofrancúzskom meste Lille. Foto: TASR/AP

Očkovacie pasy budú vo Francúzsku platiť tak dlho, kým nemocnice nebudú môcť fungovať normálne bez toho, aby museli rušiť plánované zákroky v súvislosti s veľkým počtom pacientov s ťažkým priebehom covidu. V stredu (2. 2.) to podľa agentúry Reuters povedal minister zdravotníctva Olivier Véran.

Od polovice januára musia ľudia vo Francúzsku doklad o očkovaní proti covidu predkladať pri vstupe do barov, reštaurácií, kín a na ďalšie verejné miesta. Predtým im na to stačil aj negatívny test na koronavírus.

Podľa vlády očkovacie pasy pomohli zabrzdiť šírenie vírusu a prinútili viac ľudí k tomu, aby sa nechali zaočkovať, a uľavili tak tlaku na nemocnice. Ich kritici tvrdia, že znamenajú zásah do občianskych práv.

„Keď budeme mať prázdne jednotky intenzívnej starostlivosti… alebo aspoň, keď nebudeme ďalej musieť rušiť plánované zákroky a nepríde nový variant, bude prínosnosť očkovacích pasov sporná,“ povedal minister Véran v televízii BFM.

Francúzsko je podľa neho tomuto momentu ešte veľmi vzdialené, na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží 3 700 pacientov s covidom. Ich počet by pre zrušenie očkovacích pasov mal klesnúť na približne 1 000, dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet