Na hlavný obsah

Od marca bude z opatrení v Česku platiť len nosenie respirátora, tvrdí Fiala

Zrušia sa aj kontroly covidových certifikátov.

Od marca bude z opatrení v Česku platiť len nosenie respirátora, tvrdí Fiala
Český premiér Petr Fiala. Foto: TASR

Od 1. marca bude podľa českého premiéra Petra Fialu v platnosti len veľmi málo protiepidemických opatrení, ktoré majú brániť šíreniu ochorenia COVID-19.

Ministri v stredu (9. 2.) rozhodli o zrušení kontrol covidových certifikátov v reštauráciách, službách a na hromadných kultúrnych a športových podujatiach.

„Postupne budeme tiež navyšovať počty návštevníkov na kultúrnych, športových podujatiach s výhľadom toho, že od 1. marca bude z obmedzujúcich opatrení v platnosti len veľmi málo. Prakticky len nosenie respirátorov,“ uviedol Fiala.

Vyšší počet návštevníkov podujatí

Vláda tiež podľa ministra zdravotníctva Vlastimila Válka rozhodla, že od 18. februára sa zvýši maximálny počet účastníkov hromadných akcií. Po novom bude limit 500 účastníkov a pre sediacich maximálne 5 000 osôb. Zohľadní sa aj veľkosť priestorov, nad 1 000 ľudí bude možné obsadiť polovicu zostávajúcej kapacity. Doterajšia maximálna kapacita je 1 000 sediacich a 100 na ostatných akciách.

Vývoj počtu infikovaných podľa Fialu zodpovedá predikciám odborníkov. „Covid začína intenzívne prenikať medzi seniorov,“ doplnil Válek. Medzi viac ako 267 000 infikovanými od začiatku februára tvoria ľudia nad 65 rokov viac ako 18 000, teda asi sedem percent.

Uvoľnenie protiepidemických pravidiel česká vláda oznámila minulú stredu (2. 2.). Najvyšší správny súd Českej republiky v rovnaký deň zrušil vládne nariadenie umožňujúce vstup do reštaurácií či barov iba osobám s očkovaním proti covidu a tým, čo ochorenie prekonali. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet