Na hlavný obsah

Odchod ruských vojsk z Bieloruska bude závisieť od stiahnutia síl NATO, tvrdí Minsk

Vojaci mali odísť po cvičeniach, tie sa predĺžili.

Odchod ruských vojsk z Bieloruska bude závisieť od stiahnutia síl NATO, tvrdí Minsk
Tanky počas cvičenia armád Ruska a Bieloruska v Bielorusku. Foto: TASR/AP

Minsk vyhlásil, že odchod ruských vojakov z Bieloruska bude do veľkej miery závisieť od stiahnutia síl NATO z krajín v blízkosti Bieloruska a Ruska.

Informovala o tom v pondelok (21. 2.) agentúra Reuters, podľa ktorej tým krajina zaujala tvrdšiu pozíciu a otvorila možnosť, že by na jej území mohla ruská armáda zostať na neurčito. Moskva a Minsk pôvodne deklarovali, že spoločné manévre skončia 20. februára, v nedeľu (20. 2.) však bieloruský minister obrany Viktor Chrenin oznámil, že cvičenie bude pokračovať.

„Jednotky ruskej armády sa vrátia do svojich stálych posádok iba vtedy, keď pre to vznikne objektívna potreba a až sa rozhodneme,“ uviedol náčelník generálneho štábu bieloruskej armády Viktar Gulevič. „V nemalej miere to bude tiež závisieť od našich západných náprotivkov. Sily a technika rozmiestnené vo východoeurópskom regióne, vrátane blízkosti Bieloruska, sú jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú vývoj situácie,“ citovala ho agentúra Reuters.

Rusko vyslalo vojakov do Bieloruska na spoločné manévre, ktoré sa začali 10. februára a mali sa skončiť po 10 dňoch, čo sa však podľa vyjadrenia Minska nestalo. Západ odhaduje, že Rusko umiestnilo v Bielorusku okolo 30 000 vojakov a obáva sa, že ich môže využiť na útok na Ukrajinu a jej metropolu Kyjev, ktorá sa nachádza len niekoľko desiatok kilometrov južne od bieloruských hraníc. Moskva takýto zámer poprela.

Nečakali sme že odídu, povedal ukrajinský šéf obrany

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v pondelok povedal, že Kyjev nečakal stiahnutie ruských vojsk z Bieloruska. „Predpokladali sme, že ruské vojsko po svojich cvičeniach Bielorusko neopustí,“ uviedol s poznámkou, že ich presun trval z východu Ruska niekoľko týždňov, čo podľa neho nebolo preto, aby tam „desať dní cvičili a potom sa vrátili“.

Minister obrany rovnako povedal, že hrozba ruskej agresie voči Ukrajine je ďalej vysoká. V súčasnosti majú ruské jednotky pri hraniciach s Ukrajinou 127 000 vojakov v pozemnej zložke a ak sa pripočítajú námorné a letecké sily, tak je to 147 000 vojakov, uviedol Reznikov podľa serveru RBK Ukrajina. Rusko podľa neho pod zámienkou cvičenia tiež zvyšuje počet vojnových lodí v Azovskom mori.

Šéf ukrajinského rezortu obrany zároveň neverí, že by sa ruské jednotky umiestnené v Bielorusku mohli zmocniť Kyjeva. „Podľa našich údajov, je tam (v Bielorusku) deväťtisíc príslušníkov ozbrojených síl Ruskej federácie plus technika, vybavenie, vrátane raketových zbraní a tak ďalej,“ povedal podľa serveru Ukrajinska pravda Reznikov, podľa ktorého takýto kontingent nestačí na útok na ukrajinskú metropolu. „Znie to smiešne,“ dodal s tým, že Rusko využíva tamojších rozmiestnených vojakov na strašenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet