Na hlavný obsah

Odvolací proces s Dušanom Kováčikom bude na Najvyššom súde 1. marca

Odsúdili ho na 14 rokov za korupciu.

Odvolací proces s Dušanom Kováčikom bude na Najvyššom súde 1. marca
Na snímke špeciálny prokurátor Dušan Kováčik pred vyhlásením verdiktu ŠTS. Foto: TASR

Najvyšší súd (NS) SR má 1. marca rozhodovať o žiadosti bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika o prepustenie z väzby. TASR to potvrdila hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. „Termín neverejného zasadnutia bol určený za účelom rozhodnutia o žiadosti obžalovaného Dušana K. o prepustenie z väzby na slobodu,“ priblížila. Kováčik je väzobne stíhaný od októbra 2020.

Kováčika vlani v septembri Špecializovaný trestný súd (ŠTS) neprávoplatne odsúdil na 14-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Uznal ho za vinného vo všetkých štyroch bodoch obžaloby. Konkrétne v prípade zasahovania do rozhodovania o väzobnom stíhaní niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku, za čo mal zobrať úplatok.

Obvinili ho tiež z vynášania informácií o prebiehajúcich trestných konaniach zo špeciálnej prokuratúry, čím mal pomáhať zločineckej skupine takáčovcov. Kováčik tvrdí, že je nevinný.

Samosudkyňa ŠTS Pamela Záleská skonštatovala, že minimálne od leta 2018 do septembra 2020 z pozície špeciálneho prokurátora poskytoval prostredníctvom Ľudovíta Makóa informácie o konaniach na ÚŠP a vytváral podmienky, ktoré mohli sťažiť dokumentovanie činnosti zločineckej skupiny takáčovcov. Súd podľa Záleskej slov bral do úvahy, že vypočúval aj tzv. kajúcnikov, a preto v ich prípade dôsledne preveroval pravdivosť výpovedí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko