Na hlavný obsah

OĽANO podporuje vytvorenie ôsmich volebných obvodov

Opozícia si chce počkať na diskusiu.

OĽANO podporuje vytvorenie ôsmich volebných obvodov
Ľudia hlasujú vo voľbách. Foto: TASR

Vládna strana OĽANO navrhuje zrušiť pri parlamentných voľbách v súčasnosti platný jeden volebný obvod. Ako kompromis navrhuje, aby polovicu poslancov volili občania z jednotných kandidátiek a druhú polovicu z regionálnych.

Kým opozícia si počká na diskusiu, proti je časť liberálov, podľa ktorých to nezabezpečí regionálne zastúpenie poslancov v Národnej rade. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Témy, ktorú otvorilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a spisuje proti jednému volebnému obvodu aj petíciu, sa chytilo hnutie OĽANO. Prichádza s kompromisným návrhom ktorý kombinuje súčasný systém aj rozdelenie Slovenska na viacero volebných obvodov.

„Navrhujeme, aby sa 75 poslancov volilo na národnej kandidátke, zvyšných 75 mandátov, aby sa rozdelil medzi osem ďalších krajov, ktoré by kopírovali volebné obvody,“ uviedol poslanec György Gyimesi (OĽANO).

Obdobný model funguje v susednom Maďarsku. Proti zrušeniu jedného volebného obvodu tak ako ho poznáme od roku 1998, je dlhodobo strana SaS. Poslankyňa Jarmila Halgašová (SaS) si myslí, že by to viac regionálnych poslancov do parlamentných lavíc neprinieslo.

„Pokojne sa môže stať, že sa jeden volebný obvod, napríklad na západnom Slovensku, tam bude kandidovať človek, ktorý je pôvodom z východného Slovenska. Takže otázka je, či sa chce týmto spôsobom dosiahnuť zastúpenie z jednotlivých regiónov. Myslím si, že toto sa tým nedosiahne,“ tvrdí.

Opozícia je pripravená diskutovať

Opozícia je zatiaľ zdržanlivá a počká si na prípadné návrhy. „Treba to citlivo zvážiť, my sme pripravení na takúto diskusiu, ale som rád, že Združenie obcí a miest Slovenska sa chopili iniciatívy a prichádza to od nich,“ dodal Marián Kéry z opozičnej strany Smer-SD.

ZMOS víta akýkoľvek návrh, ktorý zruší jednotné kandidátky na celom území krajiny, vrátane toho od vládnych Obyčajných ľudí. „Sme radi, že sa stotožnili aj s tým, že treba posilniť regionálne zastúpenie cez osem volebných obvodov. Vidíme, že politici pripúšťajú, že je potrebné túto vec riešiť, no obávame sa, že to ostane len pri diskusii,“ povedal hovorca Michal Kaliňák.

Gyimesi očakáva, že zmena volebného systému sa dostane do Národnej rady cez návrh ministerstva vnútra. Zároveň dúfa, že sa ním budú riadiť už najbližšie parlamentné voľby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál