Na hlavný obsah

Omikron by mohol vyvrcholiť čoskoro, očkovanie podľa Lengvarského určí vlnu pandémie na jeseň

Podľa ministra má očkovanie stále zmysel.

Omikron by mohol vyvrcholiť čoskoro, očkovanie podľa Lengvarského určí vlnu pandémie na jeseň
Na snímke riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík (IZA) a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. Foto: TASR

Na Slovensku pribúda v priemere takmer 20 000 infikovaných denne a výrazne to prekonáva predchádzajúce vlny. „V okolitých krajinách vidíme postupné opadávanie v počte pozitívnych prípadov. Slovensko bolo jednou z posledných krajín, kde nastúpil variant omikron,“ uviedol šéf Inšitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík.

Ako dodal, Slovensko za ostatnými krajinami mešká týždeň až dva, takže vrchol omikronu očakávajú v najbližších dvoch týždňoch. „Potom predpokladáme, že krivka pôjde dole,“ dodal.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) zopakoval, že po doznení vlny omikronu, by sa krajina mohla vrátiť k normálnemu životu. Predpokladá to na prelome marca a apríla.

„Budeme kopírovať krajiny, ktoré opatrenia zmierňujú, ale nevieme kedy. Na prelome marca a apríla by mali byť opatrenia minimálne alebo žiadne,“ uviedol.

Očkovanie má zmysel

Lengvarský tvrdí, že situácia v nemocniciach je stabilná, zdravotnícky personál by mali posilniť najmä medici. „Približne 2 % z tých, čo boli pred týždňom pozitívni, hľadajú starostlivosť v nemocniciach,“ dodal.

Stúpol aj počet výjazdov záchraniek, za uplynulý týždeň ich realizovali cez 1 400 k pacientom s podozrením alebo potvrdenou diagnózou ochorenia COVID-19. „Nárast bol vo všetkých krajoch, najviac ich bolo v Prešovskom a Košickom kraji,“ povedal Mišík. Zároveň skonštatoval, že aktuálne sa prijíma cez 200 pacientov denne do nemocníc a okolo osem až deväť pacientov na umelú pľúcnu ventiláciu.

Očkovanie má podľa Lengvarského zmysel, pretože opatrenia po vlne omikronu možno budú zrušené, ale nevieme, čo nás čaká na jeseň. „Aká príde vlna bude závisieť od toho, aká bude zaočkovanosť v krajine,“ povedal Lengvarský.

„V najbližších dňoch začne registrácia na novú vakcínu proti covidu od firmy Novavax,“ dodal Lengvarský. Od dvojdávkovej vakcíny si sľubuje zvýšenie záujmu o očkovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko