Na hlavný obsah

Organizácie starajúce sa o bezdomovcov sa obávajú omikronu

V druhej vlne končili v karanténe aj ich zamestnanci.

Dobrovoľné organizácie, ktoré sa starajú o bezdomovcov, sa obávajú, že pre omikron pôjdu mnohí ich zamestnanci do karantény. Hľadajú preto dobrovoľníkov. Podobnú situáciu zažili pred rokom, keď niektoré nocľahárne pre veľký nápor pozitívnych prípadov museli vytvoriť covidové zóny. Infikovaní neboli len ľudia bez domova, ale aj zamestnanci.

Fungovanie služieb pre ľudí bez domova ohrozoval v predošlých vlnách nedostatok zamestnancov, ktorí dostali koronavírus. Riaditeľ zariadenia DePaul hovorí, že na to, aby ich udržali aj v súčasnosti, potrebujú pomoc dobrovoľníkov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pomerne skoro po jej zverejnení sa nám prihlásil pomerne veľký počet dobrovoľníkov, cez 30, takže sme ju hneď aj zastavili. Už prebehli aj prvé online školenia a už aj prví dobrovoľníci išli do našich služieb,“ povedal riaditeľ DePaul Slovensko Jozef Kákoš.

Ak sa medzi ľuďmi bez domova objaví covid, mali by ísť do karanténneho mestečka. Situácia v ňom sa v porovnaní s vlaňajškom výrazne zlepšila. Počas druhej vlny sa v zariadení vystriedalo takmer tristo ľudí.

„K dnešnému dňu v ňom máme umiestnených 35 klientov, pričom ani jeden nateraz nemá vážny priebeh ochorenia,“ povedala hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko