Na hlavný obsah

OSN: Mjanmarskú juntu zásobujú vojenskou technikou Rusko, Čína aj Srbsko

Osobitný spravodajca OSN vyzval Bezpečnostnú radu, aby konala.

OSN: Mjanmarskú juntu zásobujú vojenskou technikou Rusko, Čína aj Srbsko
Ilustračná snímka - konvoj vojenských vozidiel hliadkuje na ulici v majnamrskom Mandalay. Foto: TASR/AP

Rusko, Čína a Srbsko zásobujú mjanmarskú juntu zbraňami a vojenskou technikou, dodali jej okrem iného stíhačky a obrnené vozidlá. Povedal to v utorok (22. 2.) osobitný spravodajca OSN pre ľudské práva Tom Andrews.

Bezpečnostnú radu OSN vyzval, aby prijala rezolúciu, ktorá zastaví dodávky techniky, ktorú v Mjanmarsku junta používa proti civilistom, informovala agentúra AFP.

„Napriek dôkazom o krutostiach, ktoré mjanmarská armáda beztrestne pácha od vlaňajšieho vojenského prevratu, zásobujú Rusko a Čína, členovia Bezpečnostnej rady, miestny režim množstvom lietadiel a obrnených vozidiel,“ vyhlásil Andrews.

Ako tie „najviac problematické“ označuje podľa agentúry AP Andrewsova správa dodávky zbraní nielen z Ruska a Číny, ale tiež zo Srbska. To do krajiny vyváža rakety a delostreleckú techniku už od roku 2018 a dodávky neprerušilo ani po vojenskom prevrate z vlaňajšieho februára.

Zbrane mjanmarskej armáde poskytovali aj Bielorusko, Pakistan a Ukrajina, dodávky ale prerušili, keď junta prevzala moc v krajine. Izrael a Južná Kórea do Mjanmarska vyvážajú techniku, ktorá sa nedá použiť proti civilistom, napríklad vojenské plavidlá.

Vo svojom vyhlásení k Bezpečnostnej rade Andrews žiadal, aby sa štáty aj súkromný sektor vyvarovali nákupu dreva, drahokamov a cenných kovov, ak peniaze za ne prúdia k mjanmarskej junte. Podľa agentúry Reuters tiež dodal, že je potrebné obmedziť jej prístup k zásobám ropy, plynu a devízovým rezervám.

Podľa údajov OSN v Mjanmarsku od prevratu vo februári 2021 zabili vyše 1 500 civilistov a stovky tisíc ich museli opustiť svoje domovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet