Na hlavný obsah

Pacientom s depresiami pomáha v Banskej Bystrici nový prístroj

Liečba je oproti doteraz používaným elektrošokom bezbolestná.

Pacientom na psychiatrickej klinike Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici pomáha nový prístroj. Magnetický stimulátor pomáha napríklad pri depresii. Počet ľudí s týmto problémom počas pandémie výrazne vzrástol.

Nemocnica investovala do nákupu nového prístroja na psychiatrickú kliniku vyše 47 000 eur. Pomôcť môže pacientom s depresiami, ale aj tým, ktorí trpia obsedantno-kompulzívnou poruchou či schizofréniou.

Magnetická stimulácia sa využíva ako alternatívna liečba, ak zlyhajú lieky alebo nie je vhodná elektrošoková terapia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Podstatou transkraniálnej magnetickej stimulácie je cievka, ktorá indukuje silné magnetické pole a pôsobí na mozgovú kôru, kde práve vyvoláva zmeny elektrickej aktivity neurónov, a tak by malo dôjsť k zlepšeniu symptómov pacientov,“ upresnil prednosta II. Psychiatrickej kliniky SZU Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Michal Patarák.

„Rozhodne je to niečo obohacujúcejšie pre našich pacientov. Znamená to, že okrem tej klasickej farmakologickej liečby, psychoterapie či skupinovej psychoterapie, majú ešte možnosť vyskúšať si aj túto novú metódu,“ doplnil psychológ na psychiatrickej klinike Ľuboš Chvála.

Takáto liečba je oproti doteraz používaným elektrošokom nebolestivá, neinvazívna s minimálnymi nežiaducimi účinkami a pacient je počas nej plne pri vedomí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny