Na hlavný obsah

Pandémia covidu je zodpovedná za státisíce ton zdravotníckeho odpadu

Je to riziko pre ľudí i životné prostredie.

Pandémia covidu je zodpovedná za státisíce ton zdravotníckeho odpadu
Zdravotnícky odpad. Foto: The Lancet

Pre pandémiu ochorenia COVID-19 zavalili svet hory zdravotníckeho odpadu vzhľadom na obrovskú globálnu spotrebu ochranných pomôcok, ale tiež v súvislosti s očkovaním a masovým testovaním. 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok (1. 2.) zverejnenej správe uviedla, že len z ôsmich miliárd dávok vakcíny vzniklo 144 000 ton odpadu vo forme použitých striekačiek a ihiel. Zároveň vyzvala, aby krajiny venovali odpadu v súvislosti s pandémiou väčšiu pozornosť a investovali napríklad do recyklovateľných pomôcok.

Autori správy upozornili, že len OSN medzi marcom 2020 a novembrom 2021 vyexpedovala do celého sveta 87 000 ton jednorazových oblekov, rukavíc, rúšok a respirátorov, ktoré pravdepodobne z veľkej časti skončili na skládkach. Toto množstvo je ale len zlomkom ochranných pomôcok, ktoré doteraz po celom svete využili zdravotníci a jednotlivci.

Podľa WHO sú ďalšou potenciálne rizikovou položkou jednorazové testovacie sady, ktorých len OSN vyslala do sveta asi 140 miliónov. To znamená zhruba 2 600 ton odpadu, predovšetkým plastového, a tiež 731 000 litrov chemického odpadu.

Ochrana ľudí i prostredia

„Je úplne kľúčové vybaviť zdravotníkov správnymi ochrannými pomôckami. Podstatné je ale aj to, aby sa používali bezpečne a neohrozovali životné prostredie,“ uviedol Michael Ryan z WHO.

„Covid donútil svet, aby sa začal zaoberať nedostatkami a zanedbávanými aspektami problému s odpadom a tým, ako vyrábame, používame a znehodnocujeme zdravotnícky materiál od kolísky až do hrobu,“ doplnila jeho kolegyňa Maria Neiraová, ktorá vo WHO vedie oddelenie pre životné prostredie a boj so zmenou klímy.

Podľa WHO celosvetovo až tretina zdravotníckych zariadení nemá vybavenie na to, aby si poradila s odpadom. V rozvojových krajinách je to až 60 %. Problémy existovali už pred nástupom pandémie, teraz sú ale oveľa pálčivejšie.

Odpad je rizikom pre samotných zdravotníkov, ale aj pre ľudí, ktorí žijú v blízkosti skládok a spaľovní, a to pre znečistenie vzduchu, vody a mikroorganizmy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet