Na hlavný obsah

Parlament odsúdil vojenskú agresiu proti Ukrajine

Rusko vyzval na okamžité stiahnutie z krajiny.

Parlament odsúdil vojenskú agresiu proti Ukrajine
Poslanec Radovan Sloboda (SaS) reční počas mimoriadnej parlamentnej schôdzi k situácii na Ukrajine. Foto: TASR

Poslanci na piatkovej (25. 2.) mimoriadnej schôdzi prijali uznesenie, ktorým odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu. Za prijatie hlasovalo 112 zo 113 prítomných zákonodarcov.

„Národná rada Slovenskej republiky čo najdôraznejšie odsudzuje nevyprovokovanú, neodôvodnenú a neoprávnenú vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine,“ píše sa v uznesení.

Parlament zároveň zdôraznil, že ruský vpád na Ukrajinu predstavuje hrubé porušenie medzinárodného práva, Charty OSN, Helsinského záverečného aktu, Budapeštianskeho memoranda, Parížskej charty a Základnej zmluvy NATO-Rusko. „Kroky Ruska nebezpečným spôsobom podkopávajú európsku a globálnu bezpečnosť a stabilitu,“ uvádza vo vyhlásení.

Zákonodarný zbor Rusko vyzval, aby okamžite stiahlo ozbrojené sily a vojenskú techniku z Ukrajiny a rešpektovalo jej nezávislosť, suverenitu a územnú celistvosť. A zároveň, aby sa vrátilo k rokovaciemu stolu a vyriešilo spor mierovou cestou.

Poslanci odsúdili tragické straty na životoch a utrpenie ľudí, za ktoré Rusko nesie plnú zodpovednosť. V uznesení vyjadrili plnú podporu Ukrajine a jej občanom. „Ukrajina bojuje za hodnoty slobody, demokracie, politickej nezávislosti, štátnej suverenity a územnej celistvosti, ktoré sú kľúčové aj pre Slovensko,“ uvádza sa v stanovisku.

„Občania Slovenska sú solidárni so susedným ukrajinským národom a plne podporujú jeho právo slobodne si vybrať svet, v akom chcú pokojne žiť a prosperovať. Sme zároveň presvedčení, že prebiehajúca agresia neodráža vôľu väčšiny ruského národa. Ruský národ si nezaslúži, aby ho jeho politické vedenie viedlo do medzinárodnej izolácie a ekonomickej krízy,“ zdôraznil parlament vo vyhlásení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko