Na hlavný obsah

Parlament odsúhlasil obrannú dohodu s USA

Na schválenie bolo potrebných 76 hlasov.

Parlament odsúhlasil obrannú dohodu s USA
Na snímke poslanci NR SR v rokovacej sále počas rokovania. Foto: TASR

Parlament schválil Dohodu o spolupráci v oblasti obrany medzi vládami Slovenska a Spojených štátov. Zo 140 prítomných za hlasovalo 79 poslancov, proti bolo 60 a zdržal sa jeden. Zákonodarcovia ju tak schválili v nadpolovičnej väčšine prítomných.

Proti boli všetci prítomní poslanci za Smer-SD a ĽSNS, z klubu OĽANO bola proti Romana Tabák a Milan Kuriak. Zo Sme rodina boli proti Martin Borguľa, Adriana Pčolinská, Peter Pčolinský, Petra Hajšelová, Igor Kašper a Miloš Svrček. Šéf hnutia a parlamentu Boris Kollár sa ako jediný zo 140 hlasujúcich zdržal.

Proti boli aj nezaradení poslanci za Hlas-SD a hnutie Republika.

Zmluvu musí ešte ratifikovať prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Pred hlasovaním dostali poslanecké kluby priestor na krátke vyjadrenie stanoviska k hlasovaniu o obrannej dohode. Možnosť využil Smer-SD, ĽSNS, SaS a OĽANO.

Smer-SD navrhol odložiť hlasovanie o obrannej dohode. „Zmluva je pre Slovensko nevýhoda a pri zvýšení obrany nezabezpečuje Slovensku nič,“ povedal predseda strany Robert Fico. Návrh však poslanci neschválili.

Michal Šipoš (OĽANO) pred hlasovaním uviedol, že „podpísanie zmluvy považujeme v hnutí za zodpovedný krok.“

Podľa predsedníčky klubu SaS Anny Zemanovej je Slovensko štát, ktorý patrí do NATO a EÚ a ktorý pomôže svojim spojencom. „Slovensko je štát, v ktorom platí zdravý rozum, a preto poslanci SaS budú hlasovať za dohodu.“

Marian Kotleba (ĽSNS) pred hlasovaním hovoril o údajnej vlastizrade. „Dohoda v navrhovanom znení nebude ničím iným ako parlamentom schválenou vlastizradou Slovenskej republiky,“ dodal. Kollára vyzval na stiahnutie bodu z rokovania.

„Ďakujem poslancom za ich odvahu postaviť sa za bezpečnosť Slovenska,“ napísal predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti po hlasovaní parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko