Na hlavný obsah

Parlament schválil legislatívu reagujúcu na situáciu na Ukrajine

Riešiť má pomoc Ukrajincom i dezinformácie.

Parlament schválil legislatívu reagujúcu na situáciu na Ukrajine
Ilustračná snímka - plénum Národnej rady SR. Foto: TASR

Parlament v piatok (25. 2.) vo večerných hodinách schválil legislatívny balík, ktorý reaguje na situáciu na Ukrajine. Mimoriadnu situáciu bude možné vyhlásiť aj v prípade hromadného prílevu cudzincov.

Zákon prináša napríklad uľahčenie získania dočasného útočiska pre cudzincov, zriadenie fondu na pomoc či príspevok na ubytovanie utečenca.

Zo 121 prítomných poslancov zákon podporilo 82, proti bolo 11, zdržalo sa 27, jeden nehlasoval. Hlasovaním poslanci ukončili piatkovú mimoriadnu schôdzu.

Blokovanie dezinformácií

Zmeniť sa majú právomoci Národného bezpečnostného radu (NBÚ), ktorý bude môcť rozhodnúť o blokovaní škodlivého obsahu alebo škodlivej aktivity na internete. Znamená to, že by bolo možné napríklad zablokovať dezinformačné weby.

Samotné blokovanie škodlivého obsahu neuskutoční NBÚ. Urobí tak osoba, ktorá prevádzkuje infraštruktúru, na ktorej je blokovanie potrebné vykonať.

Opozícia namietala, že ide o zavedenie cenzúry a žiadala, aby sa tento problém neriešil v skrátenom legislatívnom konaní. Koalícia argumentovala, že Slovensko je takisto predmetom hybridnej vojny zo strany Putinovho Ruska a že rozhodnúť o blokovaní škodlivej aktivity alebo obsahu možno len s platnosťou do 30. júna 2022.

Pomoc Ukrajincom utekajúcim pred vojnou

Bez politickej polemiky boli tie ustanovenia zákona, ktorý ráta s pomocou Ukrajincom utekajúcim pred vojnou. Zrýchli sa konanie o poskytnutí dočasného útočiska. Vláda môže rozhodnúť o príspevku za ubytovanie odídenca prostredníctvom obcí, na území ktorých sa ubytovanie poskytne.

Príspevok dostanú prenajímatelia. Jeho výšku určí vláda nariadením. Prenajímateľ bude musieť predložiť obci zmluvu o poskytnutí ubytovania.

Zákonom sa má tiež zriadiť fond na pomoc ľuďom nepriaznivo ovplyvneným negatívnymi následkami vojenskej invázie Ruska na Ukrajine.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) po hlasovaní poďakoval v pléne poslancom. „Slovensko dnes vyslalo veľmi silný a jednotný signál podpory Ukrajine,“ uviedol.

Poukázal na potlesk vítajúci v parlamente ukrajinského veľvyslanca Jurija Mušku aj schválenie uznesenie na podporu Ukrajiny. Vyzdvihol jednotu vlády a parlamentu pri tejto otázke. Povzbudiť treba podľa neho aj občanov, aby privítali ľudí z Ukrajiny a pomohli im nájsť dočasné útočisko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko