Na hlavný obsah

Parlamenty Doneckej a Luhanskej republiky ratifikovali zmluvy o priateľstve s Ruskom

Hovorí sa v nej aj o ochrane hraníc.

Parlamenty Doneckej a Luhanskej republiky ratifikovali zmluvy o priateľstve s Ruskom
Obyvatelia mávajú ruskými vlajkami a oslavujú uznanie nezávislosti Doneckej ľudovej republiky (DLR) a Luhanskej Ludovej republiky (LĽR) zo strany Ruska v centre mesta Doneck, ktoré ovládajú separatisti. Foto: TASR/AP

Parlamenty samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), ležiacich na východe Ukrajiny, ratifikovali v utorok (22. 2.) zmluvy o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci s Ruskom. Oba parlamenty tieto dohody schválili jednohlasne, píše agentúra Interfax.

Obe samozvané republiky uznal v pondelok (21. 2.) ruský prezident Vladimir Putin za samostatné, nezávislé štáty a nariadil vyslanie vojakov na tieto územia, aby tam „udržiavali mier“.

Putin zároveň predložil ruskej Štátnej dume návrh zákona o ratifikácii zmluvy o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci medzi Ruskom a Doneckou a Luhanskou ľudovou republikou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil krok Ruska uznať separatistické republiky za porušenie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny, šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová už avizovala kroky EÚ, ktorá bude reagovať sankciami proti Rusku.

Zmluvy o priateľstve zverejnené na webovej stránke Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, sa zmieňujú aj o spoločnej ochrane hraníc. Podľa agentúra DPA tieto zmluvy umožňujú Rusku zriadiť a prevádzkovať v samozvaných DĽR a LĽR vlastné vojenské základne.

Ruská Duma ich už tiež potvrdila

Ruskí zákonodarcovia v utorok tiež odhlasovali ratifikáciu dohôd, ktoré v pondelok večer podpísal prezident Vladimir Putin s predstaviteľmi samozvaných separatistických republík ležiacich na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy od agentúry AFP.

Štátna duma konkrétne ratifikovala zmluvy o priateľstve so samozvanou Doneckou ľudovou republikou (DĽR) a Luhanskou ľudovou republikou (ĽLR), ktoré už skôr odsúhlasili aj parlamenty separatistických republík.

Ruská štátna agentúra TASS uviedla, že poslanci zmluvy ratifikovali „jednomyseľne“. Zákonodarcovia schválili aj príslušné dodatky, aby zmluvy vstúpili do platnosti dňom ich zverejnenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet