Na hlavný obsah

Päťdňová karanténa nie je pre všetkých. Izoláciu pri PN ukončuje lekár

Rozhodujúci je zdravotný stav pacienta.

Päťdňová karanténa nie je pre všetkých. Izoláciu pri PN  ukončuje lekár
Na snímke zdravotník odoberá vzorku počas testovania v mobilnom odberovom mieste. Foto: TASR

Podľa aktuálne platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR je izolácia po pozitívnom výsledku testu na COVID-19 stanovená na 5 dní. To však platí iba v prípade, ak pacient nemá výraznejšie prejavy ochorenia a počas piatich dní sa aj uzdraví, pripomína ministerstvo zdravotníctva.

„V opačnom prípade je na rozhodnutí lekára, kedy bude izolácia a práceneschopnosť ukončená. V domácej liečbe pomôže príručka pre pacienta a blízkych,“ uvádza ministerstvo.

Čo robiť po pozitívnom teste?

Do karantény ide osoba po úzkom kontakte s pozitívnou osobou (ak sa na ňu nevzťahuje niektorá z výnimiek). Ak nemá príznaky ochorenia, jej dĺžka je päť dní.

„O nutnosti vykonania testu najskôr na piaty deň rozhoduje ošetrujúci lekár. Izolácia sa týka osoby s pozitívnym výsledkom testu. Domáca izolácia trvá päť dní od dátumu pozitívneho odberu,“ spresnilo ministerstvo.

To však platí v prípade, ak pacient nemá výraznejšie prejavy ochorenia.

Domáca izolácia a karanténa by onlineeditori on Scribd

Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR Adriana Šimková pripomína, že kto má pozitívny výsledok testu alebo pozitívny kontakt, má informovať svojho všeobecného lekára. Týka sa to aj tých, ktorí nemajú príznaky.

„Zdravotný stav pozitívneho sa môže zhoršiť, aj keď v čase testu nemá žiadne príznaky ochorenia. Je preto dôležité, aby bol v kontakte s lekárom, a ten včas prispôsobil liečbu pacienta,“ upozorňuje Šimková.

Hlavná odborníčka vysvetlila, že päťdňová izolácia sa týka pacientov bez vážnejších príznakov. „Tak ako aj pri iných ochoreniach, aj pri COVID-19 závisí  samotná dĺžka práceneschopnosti  – a v tomto prípade aj izolácie – od priebehu ochorenia. Je to na posúdení lekára,“ uviedla Šimková.

PN nie je podmienkou izolácie či karantény

Rezort zdravotníctva pripomína, že tzv. vypísanie pacienta na PN nie je nutne podmienkou izolácie či karantény. Ak to umožňuje charakter práce a zdravotný stav, môže pacient pracovať z domu. Rovnako tak môže počas týchto dní čerpať dovolenku.

Je to na  jeho rozhodnutí a dohode so zamestnávateľom. V každom prípade je potrebné prihliadať na zdravotný stav, pri ochorení je dôležité dodržiavať kľukový režim a organizmus nezaťažovať. Nezabudnúť ostať v kontakte  so svojim lekárom.

Ako liečiť COVID-19?

Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s hlavnou odborníčkou pre všeobecné lekárstvo vypracovalo praktický manuál pre pacientov a ich blízkych.

Dozvedia sa v ňom, ako sa liečiť doma, kedy kontaktovať lekára či záchranku, ako aj ďalšie informácie, ktoré pomôžu zvládnuť ochorenie.

Príručka pre pacienta a jeho blízkych: 6 zásad pri COVID-19 by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko