Na hlavný obsah

Pätica nemocníc musí pre pochybenia vrátiť dotácie z eurofondov

Viaceré z nich zvažujú právne kroky.

Päť nemocníc, ktoré pochybili pri verejnom obstarávaní.
Päť nemocníc, ktoré pochybili pri verejnom obstarávaní.Foto: RTVS
Foto: RTVS

Päť slovenských zdravotníckych zariadení zrejme bude musieť vrátiť eurofondy. Ukázal to audit ministerstva financií. Pri štyroch nemocniciach – z Jelšavy, Brezna, Lučenca a Nitry ide o desiatky tisíc eur. V prípade nemocnice zo Zvolena o 468 eur. Rezort zdravotníctva podal námietky. Viaceré dotknuté zariadenia zvažujú právne kroky.

„V týchto prípadoch išlo najmä o pochybenia vo verejných obstarávaniach. Čo sa týka finančných prostriedkov z korekcií, môžu sa opätovne použiť pre nové projekty v rámci tohto operačného programu,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva financií Michaela Lovásová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Mesto Jelšava zrekonštruovalo zdravotné stredisko, eurofondy už preinvestovali v stavbe či vo vybavení. Primátor Milan Kolesár bude musieť teraz nájsť zhruba 52 000 eur v mestskom rozpočte. Nevylučuje, že sa preto bude brániť právnou cestou, rovnako ako niektoré zvyšné zariadenia.

Ministerstvo financií tvrdí, že si len plní svoje povinnosti podľa európskych nariadení. Jeho audit totiž kontroluje Európska komisia. Ak by zistila chyby, Brusel by nám mohol stopnúť platby z celého operačného programu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko