Na hlavný obsah

PCR testy môžu označiť za pozitívneho aj človeka s nízkou náložou vírusu

Odborníci volajú po zmene pravidiel pre izoláciu.

PCR testy môžu označiť za pozitívneho aj človeka s nízkou náložou vírusu
Na ilustračnej snímke zdravotný pracovník vkladá tyčinku do tuby po odobratí vzorky na PCR test na koronavírus. Foto: TASR/AP

PCR testy môžu za pozitívneho označiť aj človeka s nízkym obsahom vírusu, ktorý nie je infekčný. Niektorí odborníci hovoria, že tak doma zbytočne zatvárame aj tých, ktorých netreba. Volajú po prehodnotení pravidiel. Odborné konzílium tomu naklonené nie je.

Z PCR testu sa dozviete, či máte alebo nemáte koronavírus. Množstvo udáva CT hodnota. Ide o počet cyklov potrebných na nájdenie vírusu. Čím viac, tým nižšia vírusová nálož. Naše laboratóriá uvádzajú, že nad 35 je nízka vírusová nálož. No napríklad v susednom Rakúsku už pri hodnote 30 hovoria o neinfekčnom človeku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Aj Číňania na olympiáde berú CT hodnoty do úvahy. „U športovcov každého kto má CT hodnotu vyššiu ako 35 považujú buď za falošne pozitívneho, určite nie pozitívneho, alebo to ani nevyhodnocujú,“ uviedol Ivan Bošňák z Dáta bez pátosu.

RTVS sa pozrela na dáta z laboratórií, ktoré vyhodnocujú tretinu všetkých PCR testov. Počas vlny omikron z takmer 111 000 vzoriek bolo s nízkou vírusovou náložou 2,4 % vzoriek, teda približne 2 700 ľudí.

Pediatrička a členka konzília Elena Prokopová by zmenu nepodporila. Tvrdí, že CT číslo odzrkadľuje iba aktuálny stav vírusovej nálože v čase odberu vzorky a nedá sa posúdiť, či sa bude znižovať alebo zvyšovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko