Na hlavný obsah

Platy a dôchodky budú rásť pomalšie ako ceny

Situácia by sa mohla zlepšiť v druhej polke roka.

Platy a dôchodky budú rásť pomalšie ako ceny
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Platy budú rásť v najbližších mesiacoch pomalšie ako ceny potravín a energií. Predpokladá to ekonomický prognostik. Aj dôchodky vzrástli iba o niečo viac ako jedno percento.

Viac pridané by mohli mať ľudia v súkromnej sfére. Republiková únia zamestnávateľov poukazuje na fakt, že aj v nej sú oblasti, ktoré výrazne postihla pandémia, a na vyššie platy nemajú.

Najohrozenejšími skupinami ľudí pri zdražovaní sú jednorodičovské domácnosti s viacerými deťmi a starobní a invalidní dôchodcovia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Keďže vlani ceny rástli pomalšie ako teraz, aj dôchodky porástli iba symbolicky. Aktuálne sa inflácia na Slovensku pohybuje na hranici 8,5 percenta. To sa premietne do dôchodkov až na budúci rok.

„V súkromnom sektore, aj vzhľadom na nedostatok pracovnej sily, budú zamestnávatelia musieť ponúkať väčšie mzdy. Ale štátny sektor, verejná a štátna správa, tam samozrejme budú zaostávať, možno s výnimkou zdravotníctva,“ uviedol ekonóm Vladimír Baláž.

Vladimír Baláž predpokladá, že životná úroveň väčšiny Slovákov by sa mohla začať mierne zvyšovať v druhej polovici tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika