Na hlavný obsah

Po odznení omikronu budeme pristupovať k rušeniu opatrení, tvrdí Heger

Nával na lôžka s pľúcnou ventiláciou sa podľa premiéra neočakáva.

Po odznení omikronu budeme pristupovať k rušeniu opatrení, tvrdí Heger
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR

Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa pred stredajším (2. 2.) rokovaním vlády vyjadril, že po odznení vlny pandémie spôsobenej koronavírusovým variantom omikron Slovensko pravdepodobne bude nasledovať ostatné krajiny a pristúpi k rušeniu protipandemických opatrení.

„Sme v prudkom raste prípadov, ako povedal pán minister zdravotníctva, vlna omikronu bude prudká a rýchla, aktuálne je v nemocniciach plná tretina dostupných lôžok,“ konštatoval Heger. Dodal, že sa neočakáva nával pacientov na lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou, keďže pacienti by mali mať slabšie priebehy ochorenia. Pripomenul, že kto sa chce chrániť vakcínou, stále sa môže nechať zaočkovať.

Nie sme len partner do dobrých časov, tvrdí

Premiér hovoril aj o posilnení obrany na východnej hranici Severoatlantickej aliancie (NATO). Podľa neho by Slovensko malo dokázať, že je zodpovedný spojenec a nie iba partner „do dobrých časov“. „Nie je to o tom, že len berieme, ale aj vieme dávať,“ povedal Heger.

Kritizoval opozíciu za to, že v čase vlád Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (Hlas-SD) jej politici podľa neho plne podporovali členstvo Slovenska v NATO a „deklarovali, že Slovensko je zodpovedný spojenec“ a v súčasnosti rovnaký prístup koalícii vyčítajú.

Reagoval aj na otvorený list, ktorý mu v utorok (1. 2.) adresoval generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ten v ňom napísal, že nikdy nerozhodoval a ani nebude rozhodovať podľa predstáv politikov, na čo Heger odpovedal, že presne toto si z pozície premiéra želá. „Prajem nielen generálnemu prokurátorovi, ale každému, kto je členom orgánov činných v trestnom konaní, objektívnosť a transparentnosť,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko